"Va per tu, Diego"

Els jugadors del Nàpols volen venjar Maradona per la derrota en el partit del Bernabéu a porta tancada el 1987

tecnicomadrid37284941 gra359  madrid  13 02 2017   el exfutbolista diego maradona

tecnicomadrid37284941 gra359 madrid 13 02 2017 el exfutbolista diego maradona

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO MERINO / MADRID

Des de dilluns passat és a Madrid amb la ferma intenció de convertir-se en un més dels prop de 6.000 tifosi que s’esperen per al matx d’aquesta nit –1.000 d’ells sense entrada– en un estadi que no li porta bons records. Al Bernabéu, el 16 de setembre de 1987, va jugar amb el Nàpols davant uns 200 espectadors per la sanció de la UEFA i Diego Armando Maradona va caure derrotat (2-0).

Gairebé no s’ha deixat veure fora de l’hotel on s’allotja amb la seva nòvia i un bon nombre de persones de seguretat. Quan ha tret el cap, no ha dubtat a mostrar el seu mal caràcter. Gelós de la seva intimitat i agafat sempre a la polèmica amb un punt agressiu, El Pelusa no ha dubtat a encarar-se amb tot aquell que se li ha acostat.

Dilluns a la nit va tenir un incident amb dos periodistes que l’esperaven, després de sopar, a l’hotel. Quan li van preguntar pel matx contra el Madrid, un dels periodistes es va queixar d’haver rebut un cop de Maradona. «No, cop, no. Si t’arribo a pegar, et quedes sense nas. Si et pego, t’espatllo. Portes una càmera. Fes la teva feina. Jo tinc dret a sopar amb la meva família i tu no tens habitació aquí», li va etzibar a un periodista de La Sexta.

Encara sort que només li va preguntar pel partit d’avui. No se sap què hauria passat si li hagués recordat a l’astre argentí el partit del 1987 a la ronda preliminar de la Copa d’Europa quan gairebé no va deixar mostres de la seva inesgotable classe. No tan sols va perdre el matx, sinó que Miguel Porlan, Chendo, actual delegat del Madrid, es va atrevir a fer-li un túnel. La pilota no va sortir bé en la jugada del lateral i es va entendre que l’acció va quedar en un intent.

El matx es va disputar a porta tancada pels dos partits de sanció amb què la UEFA va castigar el Madrid pels incidents amb el Bayern Munic, en què una bengala va tocar el col·legiat del matx. Un partit l’hauria de jugar a 300 quilòmetres i un altre a porta tancada.

El Nàpols va perdre l’anada al feu blanc i no va passar de l’empat en la tornada, així que el Madrid va passar a vuitens. De tot això se’n recorda El Pelusa, que està allotjat al mateix hotel que l’equip de Maurizio Sarri. L’argentí va estar en el sopar oficial del partit. Maradona va ser convidat pel president de club italià, Aurelio De Laurentis.

«Venjarem Maradona», cridaven els tifosi que van acomiadar l’equip italià abans d’anar a Madrid. El Nàpols va decidir no exercitar-se al Bernabéu, de manera que no trepitjarà la gespa fins a unes quantes hores abans de l’inici del matx.

Abans que muntés en còlera, Maradona sí que va respondre tirant pilotes fora quan se li va demanar un resultat per al partit. «Si fos endeví, no hauria sigut jugador», va apuntar Diego. Potser va recordar que el seu pas pel Bernabéu com a jugador no va ser gaire bo.

Màxim golejador

Notícies relacionades

A més del Nàpols, Maradona va jugar al Barça i el Sevilla. De cinc partits que va disputar al coliseu de La Castellana només en va guanyar un. Ho va fer amb el Barcelona la temporada 1982-1983 (0-2). Amb el Nàpols, club on va arribar el 1984, va guanyar dues Lligues, una UEFA, una Copa i una Supercopa. I va marcar 115 gols entre el 1984 i el 1991, fet que el va convertir en el màxim golejador de la història del club. Un rècord que amenaça l’eslovac Hamsik, amb 111 gols en 9 temporades.

Ara torna a la llotja del Bernabéu, on el rebrà el seu bon amic Florentino Pérez. «Amb tot el respecte per a Maradona, a qui veia amb 14 anys i que ha sigut un dels millors de la història, em fan més por els que hi haurà al camp que Diego», va afirmar Zidane.