New England Patriots guanya la Super Bowl amb una remuntada èpica

Tom Brady es converteix en el millor 'quarterback' en la història de la NFL

Tom Brady #12 of the New England Patriots holds the Vince Lombardi Trophy after defeating the Atlanta Falcons 34-28 in overtime during Super Bowl 51 at NRG Stadium on February 5, 2017 in Houston, Texas.

Tom Brady #12 of the New England Patriots holds the Vince Lombardi Trophy after defeating the Atlanta Falcons 34-28 in overtime during Super Bowl 51 at NRG Stadium on February 5, 2017 in Houston, Texas. / TIMOTHY A. CLARY (AFP)

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Cap equip havia remuntat mai una diferència adversa de més de 10 punts durant una Super Bowl, però aquest registre va quedar ahir a la nit batut per sempre després que els New England Patriots protagonitzessin un increïble final de partit. L'equip de Tom Brady va arribar a l'últim quart amb un desavantatge de 19 punts, després d'haver anat sempre a remolc d'uns Atlanta Falcons, molt més resolutius en atac, que van arribar a posar-se amb un marcador de 28-3 amunt. Tot semblava sentenciat, però en una d'aquelles mostres de fe que es veuen ocasionalment en l'esport, els Patriots van aconseguir empatar gairebé sobre la botzina davant l'alegria i l'estupefacció dels 71.000 espectadors que omplien l'estadi a Houston (Texas).

Per primera vegada en la història, una pròrroga decidiria la gran final de la NFL. I el desenllaç va ser relativament ràpid. El ‘running back’ James White va anotar l'últim ‘touchdown’ després de treure's la pilota a només una iarda de la línia. 34 a 28, resultat final. Els Patriots aconseguien el seu cinquè títol en 51 anys de la Super Bowl, i es van quedar a un sol dels Pittsburgh Steelers, l'equip més llorejat de la competició. Amb el confeti ja sobrevolant la nit texana, Brady es va agenollar sobre la gespa i va abaixar el cap. “Ets és el més gran” o “el puto amo” si es tradueix la paraulota que va acompanyar aquest moment d'efusió d'un dels seus companys. L'entrenador Bill Belichick va córrer a abraçar-lo.

Tots dos han creat un d'aquells binomis gairebé perfectes. Van arribar a l'equip de Massachusetts l'any 2000, pràcticament a la vegada, i el que era un equip sense títols va passar a jugar set finals en 16 anys i a guanyar-ne cinc. En aquesta última, Brady va tornar a ser fonamental. I això que té 39 anys. Va liderar la remuntada amb 43 passades encertades que van servir per avançar 466 iardes i va completar a més dues assistències de 'touchdown'. Per quarta vegada en la seva carrera, va ser el jugador més ben valorat de la Super Bowl, un rècord a la NFL, i va igualar els llegendaris Joe Montana i Terry Bradshaw amb quatre títols. “No ens rendim mai. Ells tenen un gran equip. Mereixen un gran reconeixement. Simplement vam fer unes quantes jugades més que ells”, va dir Brady al final del partit.

Notícies relacionades

El final èpic va culminar la gran nit de l'esport nord-americà que va tenir Lady Gaga com a protagonista de l'actuació del descans. En 13 minuts d'energia desbordada, la diva novaiorquesa va repassar diversos dels seus èxits (“Born This Way”, “Telephone” o “Bad Romance”), però va fugir de la controvèrsia política en contra del que s'esperava. “Som aquí per fer-vos sentir bé”, va dir després d'obrir l'actuació amb el “God Bless America” i “This Land Is Your Land”, el tema de Woody Gurthie que és l'himne oficiós de l'esquerra. Una mica més polítics van ser alguns dels anuncis, particularment els de Coca-Cola, Airbnb, Budwaiser i 84 Lumber, que van exalçar la immigració i la diversitat nord-americanes, totes dues amenaçades des que Donald Trump va arribar al poder. Per 30 segons en antena es van pagar cinc milions de dòlars, més del doble que el 2007 i 200.000 dòlars més que l'any passat.

A la premsa nord-americana, l'adjectiu “històric” va copar els titulars posteriors al partit, ja que mai s'havia vist una remuntada semblant. Els Falcons arribaven amb la vitola de ser el millor atacant de la lliga regular i van dominar el partit de forma insultant fins al seu últim sospir. No en van tenir prou per conquistar la seva primera Super Bowl. La màgia i l'experiència de Brady i els seus es van acabar imposant.