RESOLUCIÓ INSÒLITA

Censura judicial amb el 'cas Cristiano Ronaldo'

Un jutge espanyol prohibeix difondre les revelacions de 'Football leaks' sobre la presumpta evasió d'impostos d'esportistes a través de paradisos fiscals

 

  / AFP / JAVIER SORIANO

1
Es llegeix en minuts

Un jutge de Madrid ha prohibit al diari 'El Mundo' difondre la investigació del portal 'Football leaks' sobre la presumpta evasió d'impostos per part de Cristiano Ronaldo i altres figures del futbol a través de paradisos fiscals.

Segons informa el mateix diari madrileny, el jutge Arturo Zamarriego ha dictat la mesura cautelar a petició del despatx d'advocats Senn Ferrero Asociados, que suposadament va assessorar el crac del Madrid i altres futbolistes sobre assumptes tributaris. La resolució, que ja ha recorregut el rotatiu, inclou l'amenaça de penes de fins a cinc anys de presó per al seu director, Pedro G. Cuartango.

Senn Ferrero havia denunciat el suposat  'hackeig' del seu sistema informàtic fa mesos, abans que els periodistes d''El Mundo' contactessin amb el despatx després de tenir accés a la informació de 'Football leaks' a través del consorci European Investigative Collaborations -del qual també formen part 'Der Spiegel' (Alemanya), 'The Sunday Times' (Regne Unit), 'L'Espresso' (Itàlia) i altres mitjans europeus-. En cap altre país la justícia ha adoptat un decisió similar a la del jutge Zamarriego.

NO EMPARAR UN PRESUMPTE FET DELICTIU

Notícies relacionades

En el text, el magistrat sosté que "emparar en aquest moment la possibilitat que es puguin divulgar en els mitjans unes dades de caràcter personal, d'índole fiscal, que s'investiga si han pogut ser interceptades o apropiades il·lícitament suposaria emparar un presumpte fet delictiu". "La divulgació d'aquestes dades, a més de suposar un atac contra el dret a la intimitat dels perjudicats, podria perjudicar el resultat de la investigació", afegeix. Per això, decideix "prohibir la publicació de dades personals, financeres i fiscals i/o d'índole legal dels clients de l'entitat Senn Ferrero a què hagi pogut tenir accés l'editorial El Mundo" durant el temps que estigui obert el procediment per aclarir el suposat atac informàtic.

Cristiano Ronaldo suposadament va ocultar des del 2009 un total de 150 milions d'euros, procedents dels seus drets d'imatge, en diverses empreses de les Illes Verges Britàniques, un paradís fiscal situat al Carib. La premsa madridista ('Marca' i 'As') dedica aquest dissabte a l'escàndol molt menys espai que el que va destinar al seu dia a les acusacions d'Hisenda Leo Messi