MUNDIAL D'ESCACS

Carlsen reacciona i s'imposa a Kariakin a la desena partida

El duel està empatat 5-5 a falta de només dues partides

segea36396640 magnus carlsen  norwegian chess grandmaster and current worl161125093331

segea36396640 magnus carlsen norwegian chess grandmaster and current worl161125093331 / EDUARDO MUNOZ ALVAREZ

1
Es llegeix en minuts

El noruec Magnus Carlsen va empatar dijous a la nit el campionat del món d'escacs, 5-5, després de derrotar el rus Serguei Kariakin en la desena partida. Carlsen, actual campió i número u de la classificació mundial, va aprofitar diverses imprecisions de l'aspirant i es va acabar imposant en el moviment 75 després de sis hores de joc. A falta de dues partides per acabar el duel, la incertesa és total. 

La partida, en què Carlsen portava les blanques, va començar amb una obertura espanyola i una defensa berlinesa (1.e4 e5 2.Cf3 Cc6 3.Ab5 Cf6), molt de moda en els últims anys. El campió controlava el centre, però al mateix temps tenia el flanc del rei molt desprotegit. I llavors va arribar el moment culminant de la partida i, possiblement, una de les claus de tot el campionat del món: al moviment 19, Kariakin no va veure una combinació que li garantia les taules per escac continu.

Amb el joc a favor (4-5), portant les negres, en una posició lleugerament inferior i amb només dues partides per disputar, les taules haurien sigut un resultat esplèndid per a Kariakin. El més sorprenent, a més, va ser que dos moviments després, al 21, va tenir una segona oportunitat i tampoc va entrar en la variant de l'empat.

Després de diversos canvis de peces, la partida es va encaminar cap a un final difícil per a les negres, però defensable. Encara que hi havia igualtat de material, les dues torres i el cavall de Carlsen tenien una posició més harmònica. Després de diverses imprecisions de l'aspirant, el campió va anar augmentant la pressió fins a guanyar un peó que amenaçava de coronar. Kariakin, llavors, va inclinar el rei.

Notícies relacionades

A l'acabar la partida, a la roda de premsa reglamentària, tots dos contendents van declarar no haver vist la variant de la jugada 19 que donava les taules.

Carlsen, afectat possiblement per la derrota a la vuitena partida i la seva mala execució a la novena, en què també va estar a punt de perdre, no va desplegar un joc brillant, però en va tenir prou amb les imprecisions del seu rival i la seva tècnica espectacular als finals. Ara la pressió psicològica recau en el rus, que tindrà les blanques a l'onzena. En cas d'empat final 6-6, el títol es decidiria en partides semiràpides i, si encara persistís la igualtat, en partides llampec de cinc minuts.

Temes:

Escacs