Neymar contra Messi, alta tensió a Belo Horizonte

Brasil retorna al Mineirao, l'escenari de l'1-7 davant Alemanya, per enfrontar-se a una Argentina a un pas del precipici i fora de les places per a Rússia-2018

lpedragosa36225169 neymar messi161109204100

lpedragosa36225169 neymar messi161109204100

3
Es llegeix en minuts
JOAQUIM PIERA / BELO HORIZONTE

El Brasil-Argentina d’aquesta pròxima matinada (00.45 h, Cuatro), vàlid per al Mundial-2018, regalarà una instantània que alimenta el misticisme del trident ofensiu barcelonista: Neymar, vestit de verdemarelo, davant la versió albiceleste de Leo Messi. Sense cap xovinisme, el nou capítol del principal clàssic de seleccions del planeta serà un Barça contra el Barça.

La canarinha i l’albiceleste actuals no s’entenen sense la transcendència i el bon joc dels seus respectius deus. Des de l’or dels Jocs Olímpics de Rio, en un Maracanà embogit, Neymar, s’ha refermat en el tron, després de sis anys de turbulències, i mal joc. «És indiscutiblement la nostra referència», reconeix Renato Augusto, un dels lloctinents del tècnic Tite.

El gest d’abandonar l’albiceleste que va fer Messi al perdre per segon any consecutiu la Copa Amèrica als penals contra Xile i la posterior lesió muscular van crear una sensació de buit a l’Argentina futbolística que el barcelonisme encara no s’ha volgut plantejar. Els debats es van acabar, curiosament, quan Leo, malaltissament comparat amb Maradona, no hi va ser i la selecció d’Edgardo Bauza va trontollar. I ara, com va assenyalar ahir la portada del diari Olé –un dels termòmetres del país–, els seus compatriotes li demanen que encapçali el rescat.

El Brasil encara paga la penitència d’haver-se abraçat al resultadisme de Dunga el 2006. O país do futebol, no obstant, manté intacta la seva capacitat de difrutar del bon talent. I, on resulta que li haurien de xiular les orelles, Messi és més respectat que a la seva pròpia terra. «No li tenim por, però sí que el respectem, perquè té un do únic i te la pot armar en un detall», explica el seu exsoci i amic al Barça Dani Alves. L’ara lateral del Juventus tindrà l’honor de portar el braçal i el dorsal 4, en un homenatge que la CBF li fa a Carlos Alberto Torres, l’etern capità de Mèxic 70, mort recentment.

COMPLICITAT

Les hores prèvies al clàssic vénen marcades per la complicitat entre Ney i Leo. Junts, al costat de Mascherano, van viatjar des de Barcelona fins a São Paulo. Allà, el brasiler els va invitar a agafar el seu jet particular fins a Belo Horizonte.

L’admiració mútua dels deus no impedirà que es visqui un clàssic d’altíssim voltatge, amb zones de risc com el cara a cara Messi-Marcelo o el retrobament d’Enzo Pérez amb Neymar després dels incidents de Mestalla. «El que va passar ja està oblidat, no penso en Neymar, estem aquí per fer tirar aquest partit endavant», assegura el valencianista.

L’Argentina transita vora l’abisme. La sanció de la FIFA a Bolívia per alineació indeguda ha regirat la classificació i ha enviat l’albiceleste al sisè lloc, fora de la repesca per a Rússia-2018. És la mateixa posició que el Brasil va viure al setembre, abans de l’aterratge de Tite, el salvador de la pàtria. Per més que Alves digui que «els clàssics no hi entenen de classificació», ningú nega que l’ambient està molt carregat en l’albiceleste. El malestar radica en les limitacions tàctiques d’Edgardo Bauza, una solució d’urgència de l’AFA. Per això, cou i molt veure l’èxit de Simeone i un treball d’autor com el de Sampaoli, a Espanya.

OBLIDAR-SE DEL PASSAT

El Brasil ha alçat el cap amb Tite, que compta els seus quatre partits per victòries. La fórmula utilitzada és la que li va permetre guanyar-ho tot amb el Corinthians amb un equip compacte i solidari. El retorn, dos anys després, al Mineirao, l’escenari del tràgic 1-7 contra Alemanya en les semifinals del Mundial a casa, mostra que el Brasil encara està al divan, intentant pair la pitjor humiliació de la història de la Seleçao. Per això, la màxima a la canarinha és oblidar-se del passat i escriure el futur.

ALINEACIONS PROBABLES

Notícies relacionades

Brasil: Alisson (Roma); Alves (Juventus), Marquinhos (PSG), Miranda (Inter), Marcelo (Reial Madrid); Fernandinho (Manchester City), Paulinho (Guangzhou), Renato Augusto (Guoan Pequín), Coutinho (Liverpool), Neymar (Barça) i Gabriel Jesus (Palmeiras).

Argentina: Romero (Manchester United); Zabaleta (Manchester City), Otamendi (Manchester City), Funes Mori (Everton), Mas (San Lorenzo); Enzo Pérez (València), Mascherano (Barça), Biglia (Lazio), Di María (PSG); Messi (Barça) i Higuaín (Juventus).