La Federació Espanyola de Futbol va desviar 220.000 euros d'ajuda a Haití

Els diners anaven destinats a crear una escola futbolística per als nens del país després del terratrèmol del 2010

Ambient als carrers de Port-au-Prince.

Ambient als carrers de Port-au-Prince. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts

La Federació Espanyola de Futbol presidida per Ángel María Villar va rebre el 2010, a través de la seva fundació i procedent del Consell Superior d'Esports (CSD), prop de 220.000 euros per a la "creació d'una escola de futbol" a Haití, "donades les circumstàncies d'extrema gravetat que s'estaven vivint al país" arran del devastador terratrèmol del gener d'aquell any, segons informa el diari 'El Mundo' en l'edició d'aquest divendres.

El rotatiu madrileny denuncia que la idea inicial era que la federació, a proposta del CSD, dugués a terme un "projecte específic d''Educació esportiva integral en escoles de futbol" per pal·liar els efectes de la catàstrofe natural que va causar milers de morts. No obstant -sempre segons aquest diari-, sis anys després, l'escola no s'havia fet; la pràctica totalitat dels diners van ser desviats a altres usos no aclarits per la federació, i fins i tot el seu destí es va justificar davant els responsables ministerials, almenys en part, de manera falsa. Així, segons aquesta informació, "diversos dels tècnics que suposadament van participar en el projecte no van anar mai a Haití".

DEVOLUCIÓ DELS DINERS

Notícies relacionades

El CSD ha sol·licitat a la federació la devolució d'aquests diners. Segons la denúncia, la federació va incloure en les justificacions, per exemple, les nòmines de desenes d'entrenadors habituals de les escoles que gestiona, almenys diversos dels quals mai van viatjar al país caribeny. També va col·locar les factures de material perquè uns 600 nens practiquessin en escoles de futbol. "La quantitat -afegeix el diari madrileny- s'assembla sospitosament a la de nens que van a l'escola de futbol que la federació té a Las Rozas (Madrid), i el projecte haitià anava dirigit a entre 120 i 150 nens".

No obstant, sí que es va justificar en el seu moment un viatge a Haití, el setembre del 2011, que incloïa altres escales: el Perú i Costa Rica. Almenys un dels bitllets va sortir per 15.500 euros, segons fonts federatives. L'import del viatge es va imputar a la subvenció rebuda del CSD. Juntament amb les porteries, les botes i el "manual", aquestes serien les úniques despeses realment associades al projecte solidari. Els nens haitians es van quedar, finalment, sense escola de futbol, assenyala la informació.

Temes:

Haití Futbol