Lydia Valentín aspira a tres medalles olímpiques

La sancions per dopatge a les seves rivals a Pequín 2008 i Londres 2012 podrien atorgar-li tres podis seguits

jcarmengol35083861 2016 rio olympics   weightlifting   final   women s 75kg   r160824135542

jcarmengol35083861 2016 rio olympics weightlifting final women s 75kg r160824135542 / STOYAN NENOV

1
Es llegeix en minuts
JAON CARLES ARMENGOL / BARCELONA

En a penes dos mesos, l'halterofilista lleonesa Lydia Valentín podria passar de no tenir cap medalla olímpica en el seu historial esportiu a tenir-ne tres. Això és possible perquè, al bronze aconseguit fa uns dies als Jocs de Rio, Valentín hi podria afegir les medalles que li toquen després de les desqualificacions per dopatge que s'han produït a posteriori relatives a les dues anteriors edicions dels Jocs, a Pequín 2008 i Londres 2012.

La Federació Internacional d'Halterofília (IWG en les seves sigles en anglès) ha donat a conèixer aquest dimecres una nova fase de controls positius que afecten aquests dos Jocs, i que indirectament li propocionaran dues noves medalles a Valentín quan es facin oficials els càstigs, que solen comportar l'anul·lació dels resultats obtinguts. Així, l'aixecadora de pesos espanyola passaria de cinquena a segona (plata) a Pequín 2008, i de quarta a primera (or) a Londres 2012. A Rio 2012 ha obtingut un bronze, darrere de la coreana Rim Jong Sim i de la bielorussa Darya Naumava que, de moment, no han donat positiu en cap control.

Notícies relacionades

La política de reanàlisis posada en marxa pel Comitè Olímpic Internacional (COI) fa possible aquestes coses. Les revisions dels Jocs anteriors han provocat víctimes de molt pes. Medallistes de Pequín han caigut, com la russa Nadezhda Evstyukhina (aquesta en una reanàlisi feta públic al mes de juny) i la xinesa Lei Cao, així com la bielorussa Iryna Kulesha, que havia ascendit al bronze abans de ser reanalitzada com a positiva.

La mateixa Kulesha (bronze inicialment també a Londres) va tornar a donar positiu a la capital anglesa d'un anabolitzant, el mateix que l'or, la kazakh Svetlana Podobedova, i la plata, la russa Natàlia Zabolotnaia, totes dues per stanozolol.