Kipyegon venç en la revenja amb Dibaba en 1.500 metres

L'etíop, que s'entrena a Sabadell, no està del tot recuperada

jcarmengol35165471 kenya s faith chepngetich kipyegon reacts after winning the 160817042919

jcarmengol35165471 kenya s faith chepngetich kipyegon reacts after winning the 160817042919 / JEWEL SAMAD

1
Es llegeix en minuts
GERARDO PRIETO / RIO DE JANEIRO

Sis de les 12 finalistes del 1.500 en els Jocs de Londres, incloses la campiona i subcampiona olímpiques, totes dues de nacionalitat turca, han sigut sancionades per dopatge. La plusmarquista de la distància, l'etíop Genzebe Dibaba, està en el punt de mira des del seu fabulós rècord mundial (3.50.07) el 2015. El mes de juny passat, la policia va entrar a l'hotel de Sabadell on s'allotjava el grup d'atletes que entrena Jama Aden, entre ells Dibaba. Hi va trobar EPO i altres substàncies dopants. Aden va ser arrestat juntament amb el fisioterapeuta de la selecció de l'Aràbia Saudita. I es van testar 28 atletes, entre ells l'etíop.

Aden va negar posseir o administrar substàncies dopants i va assenyalar el corredor Mussaeb Abdulrahman Balla, preinscrit amb l'equip de Qatar a Rio en els 800 metres, encara que finalment no va ser reconfirmat, i el fisioterapeuta com els probables posseïdors d'aquesta substància. Que se sàpiga, cap dels atletes testats ha sigut sancionat per l'AMA o la IAAF i Aden va assegurar en una recent entrevista que finalment no ha sigut imputat en cap causa.

Dibaba va participar posteriorment en el 5.000 de la trobada organitzada per la federació catalana el 30 de juny a Barcelona, la seva primera carrera després de guanyar el 3.000 del Mundial sota sostre el març. No va poder acabar la prova i va sortir de Serrahima lesionada. Tot i la seva irregular temporada, finalment va ser inclosa en l'equip olímpic d'Etiòpia, encara que fins ahir a la nit, el seu verdader estat de forma era una incògnita.

Notícies relacionades

La kenyana Faith Kipyegon va aclarir el dubte que pesava sobre la preparació de la, a priori, favorita a l'or, vencent Dibaba en la seva particular revenja. La menuda corredora del Rift Valley va aguantar el brutal canvi de ritme de l'atleta nascuda a Bekoji a partir de l'últim cinc-cents i la va superar abans d'entrar en l'últim revolt. L'etíop va donar mostres de no estar en el seu millor moment després d'una primavera plena de lesions i sobresalts i no va aguantar el canvi final de la kenyana.

Kipyegon va guanyar amb solvència una final tàctica (4.08.92) i es va venjar, així, de la seva derrota en el passat Mundial de Pequín 2015, quan va entrar darrere, precisament, de Dibaba.