TENSIÓ OLÍMPICA

La rivalitat entre el Brasil i l'Argentina enterboleix Rio 2016

Les esbroncades als atletes argentins preocupen els organitzadors de Rio 2016

Dilluns dos espectadors van arribar a les mans en el partit de Del Potro i José Sousa

jcarmengol34995111 2016 rio olympics   tennis   preliminary   men s singles fir160808043237

jcarmengol34995111 2016 rio olympics tennis preliminary men s singles fir160808043237 / TOBY MELVILLE

3
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

Ningú dubta que la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de Rio 2016 va ser una gran festa. Els 70.000 espectadors del Maracaná van vibrar donant una més que calorosa benvinguda a les 207 delegacions nacionals que aquests dies competeixen a la ‘cidade maravilhosa’. No obstant, no tots els equips van sentir l'afecte local. Quan el jugador dels Brooklyn Nets Luis Scola va començar la desfilada amb la bandera de l'Argentina alçada una gran xiulada va planar sobre els 213 atletes de la delegació argentina. Com un mal presagi, les esbroncades a Maracaná semblava que anticipessin que la vella rivalitat entre els ‘germans’ sud-americans acabaria causant més d'una situació desagradable en les més de dues setmanes de competició. 

La primera topada entre la ‘torcida’ i la ‘hinchada’ es va produir en el tennis. Durant el partit de dilluns entre l'argentí Juan Martín del Potro i el portuguès Joao Sousa, cada punt del lusità va ser celebrat fins a l'extenuació pels brasilers i una forta xiulada se sentia cada vegada que Del Potro aconseguia anotar. La resposta dels argentins, que no són un públic caracteritzat per la seva docilitat, no va ser cap altra que animar cada vegada amb més força el seu paisà. Finalment, la creixent fricció entre els dos sectors de la grada va acabar xocant i dos aficionats, un brasiler i un argentí, van acabar intercanviant-se cops davant la mirada d'incredulitat dels tennistes.

Una baralla entre aficionats dels dos països  va interrompre el partit entre Del Potro i Joao Sousa

“El públic crea un clima especial i molt bonic. He disfrutat molt excepte en l'incident del principi que espero que no torni a passar. S'ha de disfrutar. Hi hauria d'haver pau entre la gent de l'Argentina i el Brasil. Això no és futbol”, va declarar indignat Del Potro, que ja va haver de sentir esbroncades durant el seu partit de diumenge contra el serbi Novak Djokovic. Aquell dia una petita Belgrad amb aire carioca semblava que s'hagués instal·lat a les grades del Parc Olímpic. Sorprès pel fervor brasiler, el número u del món va arribar a dir: “Semblava que estava jugant al meu país. Semblava que jo era un atleta brasiler més”.

UN COSTUM DE LA 'TORCIDA'

Notícies relacionades

Per desgràcies, la insana rivalitat del futbol ha aconseguit estendre's a altres esports i les esbroncades contra els atletes argentins s'han convertit en un costum entre la ‘torcida’ de Rio 2016. Tant és així que dimarts a la tarda la victòria per 3-0 del Brasil sobre l'Argentina en vòlei femení va ser celebrada com si es tractés de la final d'un Mundial de futbol. Davant d'una provocació tan gran, els argentins no van dubtar a recordar-los als veïns que la judoka Paula Pareto llueix des de dissabte la medalla d'or en la categoria -48 quilos que, fins aleshores, semblava reservada a la brasilera que va ser or a Londres 2012, Sarah Menezes.

Juan Martín del Potro

tennista

"Hi hauria d'haver pau entre la gent de l'Argentina i el Brasil. Això no és futbol"

La tensió és tan gran que el Comitè de Rio 2016 va haver de llançar un missatge reconciliador a Twitter per a les aficions dels dos països. “La rivalitat només existeix en les competicions. A les grades els Jocs representen la unió i la confraternització”, va subratllar el tuit, que, en realitat, era una crida desesperada a una ‘treva olímpica’. No obstant, veient com estan de calentes les coses s'haurà de veure si la 'pax armada' es podria mantenir en cas d'una hipotètica final del futbol entre l'Argentina i el Brasil a Maracaná. Com va estar a punt de passar en el Mundial de futbol del 2014, una victòria dels argentins al temple del futbol brasiler seria un tràngol massa difícil de pair per als seguidors de la 'Canarinha'. Per més que els organitzadors s'esforcin, la reconciliació serà impossible: la guerra de les aficions ha començat a Rio 2016.