El golf torna als 112 anys

Les absències dels quatre primers golfistes del rànquing masculí desllueixen el retorn de l'esport al moviment olímpic

aguasch35026315 2016 rio olympics   golf   preliminary   training session   160810190114

aguasch35026315 2016 rio olympics golf preliminary training session 160810190114 / ANDREW BOYERS

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

L'esport del golf torna als Jocs 112 anys després de l'última aparició en el calendari. Però la decisió, que va ser beneïda pel món de l'esport el 2009, està lluny de ser un motiu de celebració.

Les notables absències en el calendari masculí, la dificultat de donar-li valor a la medalla olímpica davant els quatre tornejos del Grand Slam i la ingent quantitat de proves de prestigi del calendari, així com la polèmica que envolta els terrenys on s'ha construït el camp, entelen aquesta tornada, que, tot i així, comptarà amb noms de prestigi.

Espanya té dipositades moltes esperances en Sergio García i Rafa Cabrera-Bello en el torneig masculí, que es disputarà des d'aquest dijous fins diumenge, i d'Azahara Muñoz i Carlota Ciganda en el femení, que es disputarà a partir de dimecres, dia 17.

COP DUR

La primera vegada que el golf va formar part del programa olímpic va ser a París 1900, tant en homes com en dones, i quatre anys més tard a Saint Louis (EUA), però només amb quadro masculí, per desaparèixer completament fins ara. Així que Rio era una oportunitat única de reconciliar-se amb l'olimpisme, però l'absència dels quatre primers jugadors del rànquing mundial i guanyadors de sis dels últims 11 títols del Grand Slam, els nord-americans Jason Day, Dustin Johnson i Jordan Spieth i de l'irlandès Rory McIlroy, tots amb la justificació del virus del ZikaRory McIlroy, Zika, ha suposat un cop molt difícil de pair.

Sergio García

GOLFISTA

Representar Espanya és massa important per renunciar-hi"

"No serà fàcil convèncer els jugadors sobre el valor d'una medalla olímpica en comparació amb una cita del Grand Slam, quan el torneig ni tan sols puntua per al rànquing mundial com va passar en les primeres edicions amb el tennis. Tot i així, un bon grup de jugadors s'han deixat seduir per l'esperit olímpic.

El guanyador recent de l'Open Britànic, Henrik Stenson (núm. 5), Bubba Watson (6è), Ricky Fowler (8è), Danny Willett (9è), Sergio García (11è) i Justin Rose (12è) o la neozelandesa Lydia Ko, de 19 anys i guanyadora de dos grans, en el quadro femení.

"Crec que cadascú va explicar els motius que tenia i és un tema molt personal que s'ha de respectar. Jo també vaig explicar les meves raons per anar-hi: representar Espanya és massa important per renunciar-hi", explica García sobre la polèmica creada. “Veurem com funciona la relació. Jo crec que s'ha d'esperar i que donar temps que es consolidi com va passar amb el tennis”, afirma el jugador castellonenc, que assegura que té molts records d'infància dels Jocs. “Recordo fins i tot coses dels Jocs de Barcelona-92”.

MÀXIMA IL·LUSIÓ

De la mateixa opinió és Rafa Cabrera-Bello, content de competir per l'equip espanyol. “És il·lusionant per a qualsevol. Vaig tenir la sort fa uns anys de viure una experiència semblant en els Jocs Mediterranis, i hi vaig poder comprovar que l'esperit olímpic és sa, amistós i solidari", explica.

Notícies relacionades

“Després de sis dies de competició, de compartir l'ambient olímpic i de veure altres membres del seu equip, ajudarà a fer veure als jugadors que aquest ambient és especial i únic”, assegura el president de la Federació Internacional de golf, Anthony Scalon, que admet la decepció per no haver aconseguit atraure alguns dels jugadors que dominen el rànquing.

El torneig el disputaran 60 homes i 60 dones, classificats per la seva posició en el rànquing, amb un màxim de quatre jugadors per país si estan entre els 15 millors del món, però només dos a partir d'aquest lloc. “Que no hi siguin els quatre primers no vol dir que sigui més fàcil”, afirma García. “És clar que hi anem amb molta il·lusió, però avui dia el circuit està molt igualat i qualsevol et pot guanyar en un bon dia”.