Les 'guerreres' van a classe

El waterpolo femení rep en la seva estrena una lliçó dels EUA, la campiona a Londres 2012

jcarmengol35028317 leo01  r o de janeiro  brasil   09 08 2016   la espa ola ann160809180810

jcarmengol35028317 leo01 r o de janeiro brasil 09 08 2016 la espa ola ann160809180810 / Leonardo Munoz

3
Joan Carles Armengol

Va ser un dia a l'institut per a les 'guerreres' del waterpolo espanyol. Els Jocs de Rio han començat per a elles com van acabar els de Londres 2012, amb una derrota davant la totpoderosa Estats Units, però amb sensacions diferents. Aquella derrota per 8-5 valia una medalla de plata; la de Rio, una autèntica golejada per 11-4 (amb parcials de 4-1, 3-1, 2-2 i 2-0), és una advertència per fer les coses millor en els cinc partits que els queden a les noies de Miki Oca, que van rebre gratuïtament una lliçó de waterpolo del que és, sens dubte, el millor equip del món.

Als vuit minuts  ja perdien per tres gols de diferència, i en el descans, per cinc. Només falta maquillar el daltabaix

Estats Units s'ha preparat durant dos anys exclusivament per als Jocs, sense les badades que suposen simultaniejar diverses competicions de clubs i de seleccions. Amb aquesta feina i unes quantes individualitats insuperables, com la seva portera Ashleigh Johnson (que va realitzar 11 parades en 15 llançaments), l'equip nord-americà va treure el corró a la piscina Maria Lenk del Parc Olímpic de Barra de Tijuca i va esborrar de l'aigua les espanyoles des del primer moment.

Als vuit minuts ja perdien per tres gols de diferència, i en el descans, per cinc. Sols faltava maquillar el daltabaix, cosa que es va aconseguir a mitges amb dos gols de la boia Maica García, un de Bea Ortiz a la contra i un altre de bonica vaselina d'Anni Espar, gran coneixedora del waterpolo nord-americà per la seva llarga estada a Califòrnia.

NI PORTERIA NI SUPERIORITATS

Però el combinat espanyol no va poder desplegar davant les rocoses nord-americanes cap de les virtuts que en l'última Olimpíada (cicle olímpic) les ha portat a estar entre les favorites en tots els campionats, i a guanyar el títol mundial (Barcelona 2013) i l'europeu (Budapest 2014).

Laura Ester, el segur de la porteria, va desaparèixer, amb una parada en vuit xuts, i la seva substituta a la segona part, Patricia Herrera, no va estar gaire més afortunada (1 de 5). I en atac l'equip no va aprofitar les superioritats que va provocar bé: va anotar en només una de vuit, per tres de quatre dels EUA.

Estadístiques, en definitiva, que reflecteixen la classe magistral impartida sobre les 'guerreres', que no van poder batallar al seu nivell habitual. "Sí, els EUA ha sigut superior en tots els aspectes del joc i, en aquest sentit, sí que es pot parlar de lliçó de waterpolo. A ningú li agrada perdre així, però no estic enfadat. S'han de treure conclusions , i si aquesta derrota serveix per corregir el que hem fet malament, haurà servit per a alguan cosa", va assegurar Miki Oca, que no vol entrar en l'esbombada absència de la històrica capitana de la selecció, Jennifer Pareja, per decisió tècnica. "Som els que som aquí, i aquestes jugadores són les que han de tirar això endavant", va concloure Oca.

Miki Oca

SELECCIONADOR ESPANYOL

"Sí, es pot parlar de lliçó de waterpolo. A ningú li agrada perdre així, però no estic enfadat"

"No és agradable començar així, però si ha de passar, millor que sigui ara", va matisar la nova capitana, Pili Peña, que prefereix centrar-se en els dos partits de grup que queden, dijous davant Hongria i dissabte contra la Xina. Hongria va començar guanyant les xineses (13-11). El grup és idèntic al de Londres 2012, que Espanya va acabar imbatut en aquella ocasió, camí de la seva històrica plata.

CINC PARTITS MÉS

"Ens hem guardat la victòria per a la fase final", va ironitzar Maica García (l'humor és l'últim que es perd), potser recordant que, al ser només vuit equips els femenins participants a Rio, els quarts de final estan garantits, encara que el creuament va a deparar a ItàliaRússia Austràlia. "Em fa ràbia aquesta derrota, és clar, però hem vingut aquí a lluitar i ho deixarem tot en els cinc partits que queden", va assegurar, ja més seriosa, la boia del Club Natació Sabadell, club que compon la base, amb set jugadores, de la selecció.

Aquesta base segueix sent la mateixa que fa quatre anys. Vuit noies segueixen al combinat d'Oca, que ha tingut cinc incorporacions de joves jugadores noies emergents que llavors van veure la plata per televisió: la portera Patricia Herrera (23 anys), Judith Forca (20), Bea Ortiz (20), Paula Leitón (16) i Clara Espar (21), la germana d'una de les líders de l'equip, Anni.