LES CURIOSITATS DE LA CERIMÒNIA

De l'abanderat empastifat a la vergonya de Wozniacki: les millors anècdotes de la inauguració de Rio-2016

El públic carioca va exercir de jutge amb els seus aplaudiments o esbroncades des de les grades del Maracaná

La cerimònia va deixar pocs incidents però va generar milions de mems a les xarxes socials

jmexposito34943840 tonga s flagbearer pita nikolas taufatofua leads his delegat160806164151

jmexposito34943840 tonga s flagbearer pita nikolas taufatofua leads his delegat160806164151 / OLIVIER MORIN

4
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

L'espectacular encara que interminable cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de Rio 2016 va tenir una infinitat de moments que no van ser captats per les càmeres de televisió. Per començar, centenars de revendes van fer el seu particular agost als voltants de l'estadi Maracaná. En una hora, un agent de paisà va localitzar més d'una dotzena de venedors amb entrades falsificades. Encara que les còpies eren d'una sorprenent qualitat (fins i tot incloïen l'holograma de Rio 2016), cap d'elles va aconseguir travessar els controls d'accés, ja que el codi de barres de cada invitació era únic i intransferible. Malgrat això, alguns revendes van arribar a demanar 1.025 euros per una entrada, aquesta vegada autèntica, que en un principi tan sols costava 56 euros. 

1.025 euros l'entrada 1.025 euros l'entrada va ser el preu exigit per alguns revendes a les portes del Maracaná

Alguns dels punts polèmics de la cerimònia van ser discretament eliminats. Un exemple d'aquesta censura exprés va ser la supressió de l'escena de l''assalt' a Giselle Bündchen. Segons els mitjans brasilers, centenars de voluntaris presents en l'assaig general de la cerimònia van denunciar una escena en què un ‘pibete’ (nen del carrer) s'acostava a la rossa model però era detingut per dos ballarins vestits de policia. Una al·lusió a la tranquil·litat amb què els ‘gringos’ (turistes) podrien passejar per la ‘Cidade Maravilhosa’ però que va ser eliminada davant l'allau de crítiques i les acusacions de racisme.

Les gairebé dues hores de desfilada de les 207 delegacions i els seus 10.500 atletes van sumir el públic del Maracaná en una profunda letargia que a penes es va trencar per les espurnes d'alguns personatges dignes de menció. L'aixecador de pes David Katoatau, del remot arxipèlag de Kiribati, al Pacífic, va compensar la reduïda mida de la seva delegació, a penes vuit persones, amb un ball èpic que va deixar amb la boca oberta els presents. El seu 'flow' va resultar insuperable i es va convertir en una de les estrelles de les xarxes socials.

Encara que el cert és que amb bastant menys esforç l'abanderat de Tonga, el taekwondista Pita Taukatofua, de 32 anys, va arrasar entre el públic femení i part del masculí. Untat d'oli corporal fins a les celles i amb un pareo com a única roba, aquest musculat atleta va fer les delícies de les carioques i va despertar més d'una enveja a la grada.

Encara que es va parlar molt de l'ovació rebuda per la delegació de refugiats, un bonic gest d'afecte i respecte per part de la ‘torcida’ brasilera, no menys espectacular va ser la recepció de la delegació de Dinamarca. L'aparició de la tennista Caroline Wozniacki com a abanderada dels escandinaus es va guanyar una sonora ovació per part del públic masculí del Maracaná que, com a bons carioques, no van dubtar a fer envermellir la jove nòrdica.

Un altre tipus d'envermelliment va provocar el fet que la delegació de Palestina hagués d'improvisar amb els seus uniformes perquè el seu equipatge va ser retingut per Israel. Peces blanques i armilles negres van servir per dissimular el despropòsit.

LES LLÀGRIMES DE BRUNO HORTELANO

Laemoció, en tot cas, va ser desbordant durant tota la nit, com es pot comprovar en el vídeo que va penjar a Instagram la velocista espanyola Aauri Bokesa. Aquí s'aprecia l'afecte de la saltadora Ruth Beitia pels seus col·legues i les llàgrimes que se li escapen a la nova estrella de l'atletisme espanyol, Bruno Hortelano

 

No tots els atletes van estar a la cerimònia. Alguns, els que encara trigaran a competir, ni tan sols són a Rio, mentre que altres, que comencen la seva participació aquest dissabte, no es podien permetre el luxe d'anar a dormir tard i estar tantes hores a peu dret esperant la desfilada. Les nedadora espanyoles, no obstant, es van consolar fent la seva pròpia desfilada a la Vila Olímpica, amb Mireia Belmonte, és clar, d'abanderada.

L'equip olímpic de Dinamarca, L'equip olímpic de Dinamarca, protagonista inesperat de la nit gràcies a Caroline Wozniacki

Si bé la gran absent de la nit va ser la presidenta suspesa Dilma Rousseff les càmeres dels brasilers no van dubtar a captar la versió asiàtica de la líder del Partit dels Treballadors. Enfundada en una jaqueta vermella, similar a les utilitzades per Rousseff en les grans ocasions, aquesta senyora xinesa es va convertir en un dels mems més compartits a les xarxes socials del Brasil.

L'absència de caps d'Estat també va ser molt comentada, a penes 20 en comparació amb els 80 de Pequín 2008. Un producte de la incòmoda situació política que travessa el Brasil.Sense cap dubte, els xiulets i esbroncades van posar el punt més amarg a la nit.

Notícies relacionades

Més enllà de la bronca rebuda pel president interí Michel Temer, que a penes va parlar deu segons per no entelar la cerimònia, diverses delegacions d'atletes van rebre els xiulets dels carioques. La primera d'elles va ser l'Argentina, malgrat l'excel·lent relació entre els dos països l'eterna rivalitat es manté fort entre els veïns cosa que no va semblar importar al president Mauricio Macri, que es va mostrar pletòric des de la platea. Una situació similar es va produir amb Alemanya, a la qual els brasilers no van perdonar el dolorós 7-1 a l'estadi del ‘Mineirao ‘durant el Mundial de 2014.

Les sempre calentes xarxes socials del Brasil, un espai amb més de 100 milions d'internautes assedegats de mems i rumors, van valorar la cerimònia 'low cost', a penes 24 milions de dòlars, com a espectacular i una gran bufetada als mitjans de comunicació estrangers que van vaticinar un desastre. El 'zasca' del Brasil al món va ser el gran protagonista de la nit. Els brasilers tornen a sentir-se orgullosos i la resta del planeta alleujat. Rio 2016 va començar amb bon peu.