Zahra Nemati, un exemple des de la cadira

L'atleta paraplègica que va abanderar l'equip iranià ha superat terratrèmols i accidents abans d'arribar a Rio, on competirà també als Paralímpics

jcarmengol34945100 2016 rio olympics   opening ceremony   maracana   rio de jan160806161051

jcarmengol34945100 2016 rio olympics opening ceremony maracana rio de jan160806161051 / KAI PFAFFENBACH

2
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol
Joan Carles Armengol

Periodista

ver +

La seva vida és de pel·lícula. De fet, ja ha merescut un documental al seu país, que li van fer quan va ser la primera dona iraniana que es va classificar conjuntament per als Jocs Olímpics i els Jocs Paralímpics de Rio. Es passarà gairebé dos mesos a la ciutat brasilera, però valdrà la pena, perquè la vida de Zahra Nemati és un exemple continu de lluita, superació i amor per la vida a pesar dels continus contratemps i accidents amb què ha ensopegat.

Asseguda a la seva inseparable cadira de rodes, Nemati va captar l'atenció en la desfilada de la cerimònia inaugural dels Jocs, en què va capitanejar la seva delegació com a abanderada. Els seus mereixements són sobrats, i ningú li discuteix aquest lideratge malgrat procedir d'un país on l'esport femení és, per si mateix, gairebé una heroïcitat. I més per a ella.

Ara té 31 anys, però quan en tenia 18, el 2003, va resultar lesionada en un terratrèmol que va arrasar la ciutat iraniana de Bam i que va provocar la mort de 26.000 persones. La lesió no li va impedir continuar amb la seva carrera de taekwondista, en què era cinturó negre i membre de l'equip nacional del seu país.

Notícies relacionades

Però un any després va patir un accident de cotxe que la va deixar paralitzada de cintura en avall, amb lesions a la medul·la espinal i a les dues cames. La cadira de rodes ha sigut doncs inseparable companya des d'aleshores d'aquesta dona que, lluny de rendir-se, va decidir dos anys després dedicar els seus esforços al tir amb arc, modalitat en què s'ha classificat per als dos Jocs de Rio. De fet, divendres passat es ja es va classificar per a la ronda final, que començarà dimarts.

AMBAIXADORA DE NACIONS UNIDES

Zahra Nemati no tan sols és un exemple, sinó una pionera. Va ser la primera dona del seu país capaç de guanyar un or paralímpic, cosa que va fer a Londres 2012, i ara persegueix el primer en uns Jocs Olímpics per a una iraniana. Somia amb això. Poc després de classificar-se per als dos esdeveniments en els Campionats d'Àsia a Bangkok, va ser designada esportista del mes pel Comitè Paralímpic Internacional (IPC), i actualment exerceix d'ambaixadora de les Nacions Unides pel seu preponderant paper en la reivindicació de la dona a través de l'esport. Des de la seva cadira de rodes, en què ha arribat a ser la 25a del rànquing mundial, Zahra Nemati, sempre amb els cabells coberts pel hijab, no deixa de donar exemple.