La por al Zika plana sobre els Jocs de Rio

L'Organització Mundial de la Salut i el Govern del Brasil miren de contrarestar la carta de 150 científics que exigien la cancel·lació o ajornament de la cita olímpica

aguasch34095370 160530193023

aguasch34095370 160530193023

4
Es llegeix en minuts
EDU SOTOS / RIO DE JANEIRO

Falten poc més de dos mesos per a l'inici dels Jocs Olímpics de Rio 2016 i el debat sobre l'impacte del virus del Zika està molt encès.

La setmana passada, una carta oberta firmada per 150 científics de les universitats d'Oxford, Harvard i Yale, entre altres entitats internacionals, va exigir la cancel·lació o ajornament de l'esdeveniment esportiu més important del món al·legant que la presència del mosquit Aédes Aegypti pels voltants de les instal·lacions olímpiques podria suposar una amenaça per als 10.500 atletes i 450.000 turistes que assistiran a la cita el 5 d'agost.

Ara Pau Gasol ha alertat que potser no s'està dient tota la veritat sobre el perill del ZikaPau Gasol. No és l'únic esportista a fer sonar les alarmes, però potser és el més notori i possiblement el que més esforços ha fet per informar-se, així que cal veure si es produeix algun tipus d'efecte dòmino de la por.

60 PAÏSOS

Per als científics, la celebració de Rio 2016 seria una opció "poc ètica" i van proposar la seva cancel·lació ja que “la turbulència en l'economia, política i societat” que travessa Brasil faria que “el problema del Zika sigui impossible de resoldre” per part de les autoritats abans del mes d'agost. “Es tracta d'un risc innecessari que els 500.000 turistes estrangers provinents d'arreu del món que es dirigeixen a Rio 2016 s'exposin a la soca abans de tornar als seus països, on la infecció podria tornar-se endèmica”, va apuntar la carta. 

Pau Gasol alerta que no es diu  tota la veritat sobre els perills del mosquit i un grup de científics consideren els Jocs "un risc innecessari"

A més, es va recordar que “la soca brasilera del virus del Zika afecta la salut de maneres que la ciència mai havia observat abans”, una referència als 1.434 casos de microcefàlia en nadons comptabilitzats fins al moment pel Ministeri de Salut del Brasil. Un nombre preocupant, conseqüència directa que el Brasil és el lloc més afectat per l'epidèmia del virus Zika que ja s'estén per 60 països i que només al país sud-americà hauria infectat 1,5 milions de persones.

No obstant, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) no va dubtar a respondre a la sol·licitud dels científics a l'afirmar que “cancel·lar o canviar la seu dels Jocs Olímpics no canviarà de manera significativa la propagació internacional del virus del Zika”. En aquest sentit, l'OMS va argumentar que “les persones segueixen viatjant a aquests països per molts motius i la millor manera de reduir el risc és seguir amb les recomanacions de salut pública”. 

TRANQUIL·LITZAR ELS ATLETES

L'espècie

El mosquit ‘Aedes aegypti’, que no ha de ser confós amb el seu ‘parent’ el mosquit tigre o ‘Aedes albopictus’, és un insecte originari de l'Àfrica però que ara es troba àmpliament distribuït per les regions tropicals d'arreu del món. L'insecte, conegut com el mosquit de la febre groga perquè va ser la primera malaltia amb la qual va ser confirmada la seva relació, al segle XIX, és també el portador del virus del dengue, del 'chikungunya' i del Zika. Segons l'OMS, s'estima que aquesta espècie causa 50 milions d'infeccions i 25.000 morts anuals. Com el mosquit tigre, se sol reproduir en petits recipients i dipòsits amb aigua estancada.

Una línia similar a la defensada pel nou ministre de Salut del Brasil, Ricardo Barros, durant la seva participació la setmana passada en la 69a Assemblea Mundial de la Salut a Ginebra (Suïssa), on va presentar el seu pla d'acció contra el Zika davant els membres del Comitè Olímpic Internacional (COI).

"Com vaig fer amb la directora general de l'OMS, Margaret Chan, vaig tranquil·litzar els atletes, la família olímpica i els turistes que viatjaran a Rio de Janeiro. Hem demostrat totes les mesures que estan sent adoptades pel govern brasiler i hem discutit la possibilitat d'alguna altra acció", va declarar Barros al seu retorn a Brasil. 

El Govern del Brasil que el descens de temperatures a l'agost i la humitat reduiran la presència del mosquit

Entre les mesures aportades pel ministre va destacar la contractació de 3.500 persones que es dedicaran exclusivament a vigilar els voltants de les instal·lacions olímpiques per a l'eliminació de possibles focus de reproducció del mosquit Aédes Aegypti, especialment al Parc Olímpic de Barra da Tijuca una àrea d'1,18 milions de metres quadrats on es desenvoluparan 16 de la proves olímpiques. A més, va anunciar un reforç de 2.500 metges i infermers especialitzats, 130 places hospitalàries extra i 146 ambulàncies per a l'esdeveniment. Un pla que segons el director general del COI, Christophe Kepper, aportarà a les instal·lacions de Rio 2016 “condicions segures” per a atletes i espectadors.

L'IMPACTE DEL DENGUE

De fet, la postura del govern brasiler i l'ajuntament de Rio de Janeiro no ha canviat gens ni mica des que el virus del Zika va assaltar les portades dels diaris d'arreu del món: el descens de les temperatures i la humitat al mes d'agost reduiran la presència del mosquit Aedes Aegypti de manera notable. Acostumats a patir l'impacte del dengue cada any, el Comitè Olímpic Brasiler (COB) va encarregar a la marca de roba esportiva Nike un ampli assortiment de robes esportives de màniga llarga per als seus atletes. 

Notícies relacionades

Al final, els vells remeis brasilers, la màniga llarga, el repel·lent i l'aire condicionat en lloc de la finestra oberta a les nits, seran els remeis més utilitzats pels atletes locals, que no comparteixen la preocupació justificada dels seus col·legues europeus.

Per la seva part, el nou govern del president interí Michel Temer, que tot just suma dues setmanes en el poder, no dubtarà a convertir Rio 2016 en el seu primer èxit internacional. D'entre tots els problemes que afronta el Brasil en l'actualitat, el mosquit Aedes Aegypti no sembla en aquests moments ser el que més preocupa els brasilers.