L'ACTUALITAT BLANC-I-BLAVA

L'Espanyol es prepara per a la revolució de Míster Chen

El club periquito prepara una àmplia remodelació de la plantilla en el primer curs complet del president xinès. Galca no seguirà i hi haurà una dotzena de baixes per formar un equip fiable

rpaniagua32492173 deportes  el nuevo presidente del rcd espa ol  che160516183149

rpaniagua32492173 deportes el nuevo presidente del rcd espa ol che160516183149

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Quan es compleix una dècada d’aquell miraculós gol del gran Coro, el salvador de Banyoles que va evitar el descens de l’Espanyol a Segona el 2006 en el dramàtic partit contra la Reial Montjuïc, el club periquito es prepara per viure una revolució. L’equip va complir els mínims i va aconseguir la salvació i ara ha arribat l’hora de Míster Chen.

Després d’invertir-hi 100 milions d'euros des del seu desembarcament al gener, el dirigent xinès afrontarà el seu primer curs complet a l’entitat. No vol més patiments. El seu ambiciós objectiu és situar el club en posicions de Champions en tres anys. Potser és massa. Però el propietari de Rastar Group no vol més penes. La revolució començarà aviat. Caurà l’entrenador i la meitat de la plantilla. Aquest podria ser el primer resum. 

Xiulets de l’afició

Abans del final de maig s’hauria de saber qui serà el nou tècnic periquito. Míster Chen va evitar l’adéu de Galca quan va estar contra les cordes a l’abril (va sumar només 2 punts de 15), però ara no hi haurà miraments. L’afició va xiular diumenge el tècnic quan es va anunciar el seu nom per megafonia.

Galca ha complert la seva missió. Ha salvat l’equip però el nivell no ha millorat gaire respecte a Sergio González, que va ser despatxat al desembre, quan l’equip ocupava la 12a posició amb 17 punts de 45 possibles (el 37,7%). Galca ha deixat l’Espanyol el 13è, amb 26 punts de 69, xifra que suposa exactament el mateix percentatge que el seu predecessor.

EL DIRECTOR ESPORTIU, AQUESTA SETMANA

L’exjugador periquito va iniciar la seva etapa amb una idea de futbol ofensiva i uns plantejaments que no ha pogut continuar. L’equip va començar a trontollar, va renunciar als principis i el bloc es va salvar jugant més replegat. Expedient cobert i adéu. El preparador no ha connectat amb la grada. Mancat d'esperit, el bloc necessita aire nou. «M’agradaria seguir però han de canviar moltes coses. Encara no m’han dit res. Parlaré amb algú del club, amb el director esportiu si n’hi ha», va dir Galca després de vèncer l’Eibar diumenge.

Aquesta és una altra de les decisions pendents: ratificar Ángel Gómez com a responsable de l’àrea esportiva, cosa que s’ha de produir aquesta setmana. A partir de llavors, es concretarà la recerca del nou tècnic en un càsting amb diversos noms, començant per Marcelo Bielsa Jorge Sampaoli, dues atractives opcions que semblen descartades per les seves elevades pretensions, sobretot en el cas de Bielsa.

EL MÉS GOLEJAT DE PRIMERA

Paco Jémez és un altre dels preferits. El descens del Rayo podria facilitar les coses, però no ha descartat quedar-se a Vallecas. Tampoc li faltaran ofertes si decideix anar-se’n, amb el València com a primer candidat. Philippe Montanier, l’extècnic de la Reial Societat, i el francès Rudi Garcia també estan a l’agenda. Es busca un míster ambiciós, però també capaç de frenar la sagnia defensiva que ha portat l’Espanyol a ser el més golejat de la Lliga, fins i tot més que el Rayo de Jémez.

El nou equip tècnic tindrà molta feina per fer, ja que es preveu una dotzena de baixes. Dels cedits, Carlos Clerc és l’únic que tindrà fitxa. La idea inicial és invertir uns 12 milions en fitxatges i augmentar el pressupost salarial de la primera plantilla un 30%. «Podrem fitxar jugadors que fins ara eren inassequibles. Els diners que es destinaran a incorporacions ja es veurà, però ara no és el moment de pagar 20 milions per un jugador. El salt a Europa es buscarà un cop estigui resolta la part financera del club», va valorar el conseller delegat Ramon Robert.

GIRA A BOLÍVIA

Notícies relacionades

Míster Chen vol avançar a poc a poc en el seu camí cap a Europa. Des d’aquell gol de Coro que va salvar l’equip contra la Reial de José Mari Bakero, la millor classificació periquita va ser el 2011, amb un vuitè lloc. Les cinc últimes temporades, el quadro català s’ha mogut entre el 10è i el 14è.

«Hem de respondre a l’esforç de Chen. Hem de portar l’Espanyol on es mereix. Molt més amunt que ara», va assegurar Gerard Moreno a aquest diari. El davanter serà una de les referències del nou projecte. La plantilla marxarà avui cap a Bolívia, on jugarà dos amistosos, dijous i diumenge. Amb això es donarà per tancada la temporada, Galca s’acomiadarà i començarà una nova era. 

ChenGerard MorenoBolívia