Manning vs. Newton La batalla generacional

La 50a Super Bowl enfronta els Broncos amb els Panthers, favorits, i les cares del passat i el futur de la NFL

La seguretat s'ha extremat per al partit al Levi's Stadium de Santa Clara (Califòrnia)

doble

doble

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

A San Francisco fa uns dies, en un dels múltiples esdeveniments que envolten la Super Bowl, es va presentar un invent d'un gegant tecnològic que permet disfrutar de l'esport amb realitat augmentada, hologrames, imatges i estadístiques. Avui, a la Universitat de Stanford, la Lliga Nacional de Futbol americà (NFL) ha organitzat un concurs en què 12 start-ups busquen fons per desenvolupar productes que millorin l'experiència de veure partits, a casa o en estadis, i ajudin a crear «l'atleta del demà».

No és qüestió només que, en les seves noces d'or, la Super Bowl, el partit que determina el campió de la NFL i que demà enfronta en duel els Broncos de Denver i els Panthers de Carolina, se celebri al Levi's Stadium de Santa Clara, al cor mateix del californià Silicon Valley. És qüestió també que la NFL segueix centrant-se a com arribar al públic més jove.

A la lliga, malgrat aquesta aposta, són conscients que la tecnologia i els avenços no serveixen de res si el que passa al camp no és bo i saben que «el focus ha de seguir sent la competició humana», tal com ha dit Brian Rolapp, vicepresident de mitjans. I la Super Bowl d'aquest any té ingredients de competició (i generacionals) prometedors.

La vuitena Super Bowl per als Broncos, dues vegades campions, i la segona per als Cats, que arriben com a favorits després d'un registre 15-1 en la temporada, és també el duel dels seus dos quarterbacks, Peyton Manning i Cam Newton, i tots dos són l'emblema, o almenys la cara més destacable, del passat recent de la NFL i del seu futur.

Manning, amb un rècord de cinc premis de MVP i una copa Lombardi aconseguida fa nou anys amb els Colts d'Indianapolis (on va jugar des que va ser elegit número u en el draft del 1998 fins al 2012), es podria acomiadar del futbol professional després d'aquest partit, la seva quarta Super Bowl. No ho ha confirmat oficialment, però el de Nova Orleans té 39 anys i en l'última temporada (estadísticament la pitjor de la seva carrera) s'han evidenciat el seu baix estat de forma i la disminució de força al braç, ombres en la trajectòria d'un dels jugadors que amb més intel·ligència ha entès i practicat el futbol americà en anys recents. Fa no gaire se li va sentir dir: «Aquest pot ser el meu últim rode o». 

A punt per fer el relleu hi ha Newton, l'exuberant quarterback d'Atlanta de 26 anys que, des que va ser elegit també com a número u en el draft, en el seu cas el 2011 pels Panthers, s'ha convertit en una veritable màquina de rècords combinant la força del seu braç amb l'habilitat per moure's i controlar la pilota. Tot apunta al premi MVP aquesta temporada i fins i tot Manning es rendeix als seus èxits. Dimarts, en el partit amb els mitjans, el Xèrif reconeixia: «La trajectòria de Cam aquest any ha sigut impressionant, és un impressionant passador, un gran corredor i un gran líder».

Exuberant relleu

Notícies relacionades

Newton, o Superman, crida també l'atenció, dins i fora del camp. Les seves vistoses celebracions li han guanyat nombroses crítiques i males cares. I encara que la setmana passada ell va suggerir que en part es tractava d'una qüestió racial («sóc un quarterback negre que espanta la gent perquè no han vist res a què em puguin comparar») aquesta setmana ha intentat reconduir la conversa i s'ha mostrat fart. «Aquest joc és més gran que negre, blanc o fins i tot verd», va dir en la sessió amb la premsa prèvia a la Super Bowl, la festa major d'un negoci que mou 12.000 milions a l'any.

L'espectacle està a punt, amb la seguretat intensificada amb el record dels atemptats de París en la memòria (però cap amenaça creïble), l'intermedi musical de Cold-play a punt i Lady Gaga preparada per cantar l'himne nacional. Allà esperen, per descomptat, els anuncis, un element central en aquest esdeveniment que és com qui diu festa nacional als Estats Units, on l'any passat més d'un terç de la població es va reunir davant de diferents pantalles. Però també està ben disposat l'esport, i aquest any amb l'al·licient de presenciar una autèntica batalla generacional.