Rio passa per Europa

Les dues seleccions de waterpolo busquen escurçar el camí als Jocs amb un títol continental que els estalviaria el preolímpic

 

  / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
J. C. ARMENGOL / C. MARTÍNEZ / BARCELONA

L'objectiu és comú, i les dificultats, molt semblants. Però les noies estan més ben posicionades. Les dues seleccions espanyoles de waterpolo (masculina i femenina) buscaran a partir de demà, a l'Europeu de Belgrad, una drecera per arribar com més aviat millor als Jocs Olímpics de Rio, per als quals no tenen encara plaça. Per tenir aquest visat han de guanyar el títol continental (aquesta és la drecera) o, si no s'obté, aconseguir una de les quatre places que atorgaran els tornejos preolímpics del mes d'abril, que se celebraran a Trieste (Itàlia), el d'homes, i a Gouda (Holanda), en dones. El títol europeu, per descomptat, sembla més factible per a les guerreres de l'aigua -que defensen el seu títol del 2014 de Budapest- que per als nois, que fa set anys que no pugen a un podi.

Però la il·lusió és la mateixa. La de les noies, per participar en els seus segons Jocs (i intentar repetir la plata de Londres 2012) després de caure als quarts de final als Mundials de Kazan passats. La dels nois, per tornar a la senda dels èxits, tan freqüents a principis de segle i tan escassos ara. Tant Gabi Hernández com Miki Oca han preparat nous sistemes per sorprendre. «Hem de fer un joc molt ràpid, anirem com bojos al contraatac», assegura Gabi Hernández, que ha recuperat per a l'equip el veterà porter de l'Atlètic Barceloneta Dani López-Pinedo després d'una temporada de càstig. També torna Guillermo Molina (31 anys) després «d'una aturada necessària, perquè el físic, el cap i la meva família m'ho demanaven».

Després de quedar-se fora del Mundial per primera vegada, el conjunt masculí està disposat a reaccionar. «El que vam viure el 2015 no hi ha per on agafar-ho. Hi va haver coses que no van quadrar. Aquest Europeu és molt més interessant per a tots, ja que tindrem la possibilitat d'acabar on realment ens mereixem. Toca anar més enllà», pregona Gabi Hernández.

Espanya matinarà (9.30 hores) en el seu debut de demà en el partit inaugural contra Eslovàquia. Montenegro (el rival més perillós) i Holanda completen el seu grup i la dificultat arribarà, com sempre, en el partit de quarts de final, igual que passarà en el cas de les noies.

Canvis tàctics

La selecció d'Oca té un grup assequible, amb Itàlia, però a l'altre costat l'esperen quatre potències: Hongria, Rússia, Holanda i Grècia. L'arma secreta serà una nova manera de jugar per sorprendre les rivals. «Més que canvis, hi hem afegit coses», assegura Oca. «Mantenim el que ja teníem, conservant les coses bones, i hem introduït nous aspectes en l'atac i la defensa per aprofitar millor les qualitats de les jugadores, que tenen bons moviments i bona sortida».

Notícies relacionades

«Hem canviat bastant i això sens dubte sorprendrà els altres equips», espera Maica García, la boia titular, que ja no pensa, com la resta de les seves companyes (només hi ha un canvi en la convocatòria, Bea Ortiz per Paula Leitón), en la prematura eliminació al Mundial en el fatídic partit contra els Estats Units, selecció campiona mundial i olímpica.

«No veig que les noies encara tinguin el cap a Kazan, sinó que tenen una predisposició a treballar més que mai per aconseguir l'objectiu de l'any, que per a tots és ser als Jocs », afirma Oca. «Sortim a guanyar», afegeix Maica. I és que Rio passa, d'entrada, per l'Europeu.