atletisme. L'ESCÀNDOL DEL DOPATGE

La IAAF decideix avui el càstig a Rússia

Moscou demana que s'analitzi cas per cas i nega que es tracti de dopatge institucionalitzat

1
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL / BARCELONA

La Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) ha de fer front avui a una de les decisions més difícils de la seva història. El consell del centenari organisme es reunirà per videoconferència per tractar de trobar una solució equitativa i justa a l'escàndol de dopatge que amenaça d'acabar de minar la seva credibilitat.

Amb el president dels seus últims 15 anys, el senegalès Lamine Diack, perseguit per la justícia francesa per presumpta acceptació de suborns per ocultar casos de dopatge i dimitit del COI, el nou president des de l'agost, el prestigiós bicampió olímpic Sebastian Coe, haurà de filar prim en el càstig que s'haurà d'imposar a Rússia, país al qual l'informe fet públic dilluns passat per l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) ha deixat amb les vergonyes destapades. L'informe denuncia un sistema generalitzat de dopatge d'Estat en l'atletisme rus, que no podria existir «sense l'aprovació tàcita o explícita de les autoritats governamentals russes», i aconsella una suspensió de tot l'atletisme rus, cosa que equivaldria a la prohibició de participar en els Jocs de Rio 2016.

Notícies relacionades

DEFENSA RUSSA / La federació russa va enviar ahir a la IAAF un ampli dossier en resposta a les acusacions de dopatge, en un desesperat intent de defensa, i el president del comitè olímpic, Alexandra Jukov, va viatjar a Lausana per entrevistar-se amb el president del COI, Thomas Bach. El president rus, Vladímir Putin, va ordenar dimecres una investigació pròpia per aclarir els fets.

Però, des de Moscou, tots els actors rebutgen un càstig general als atletes russos i reclamen que es jutgin els casos un per un, «persona a persona». «L'actual generació d'atletes no és culpable de res. ¿Per què ha de ser suspesa l'actual selecció?», va afirmar l'excampió Iuri Borzakovski, entrenador en cap de la federació russa d'atletisme.