L'AMA acusa Rússia de crear un dopatge d'Estat

Moscou s'arrisca a quedar fora de Rio per la «preparació» dels seus atletes

3
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / BARCELONA

L'esport mundial s'enfronta a un dels més grans escàndols per dopatge, superior a les crisis que es van desfermar durant el Tour del 1998 o amb investigacions policials com l'operació Port. La comissió independent de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA), sota la supervisió de Dick Pound, primer president de l'organisme, que investigava la corrupció al si de la IAAF (Federació Internacional d'Atletisme), va demanar ahir la suspensió de la Federació Russa d'Atletisme, el tancament del laboratori de Moscou i va acusar el Govern d'aquell país d'organitzar un dopatge d'Estat similar al practicat per l'extinta Unió Soviètica i l'antiga República Democràtica Alemanya.

L'AMA no va voler entrar ahir en els detalls relatius a si Lamine Diack, president de la IAAF fins a l'agost, va acceptar suborns per tapar positius, en una trama en què també estan involucrats dos dels fills del dirigent senegalès. La raó va ser que hi ha una investigació oberta per part de la Justícia francesa. En canvi sí que va detallar de manera minuciosa l'entramat del dopatge entre atletes russos, que ara s'arrisquen a ser exclosos dels Jocs de Rio si els pròxims mesos Moscou no fa els deures i demostra amb proves que el dopatge ja no forma part de l'escenari atlètic del país. «La idea no és excloure els atletes russos dels Jocs, però a vegades és el preu que s'ha de pagar. La trama descoberta és pitjor del que pensàvem. Es tracta d'un residu de l'antic règim soviètic», va denunciar Pound, en conferència de premsa, ahir a Ginebra.

RÚSSIA, FORA / Ja es van començar a sentir veus que van demanar que el càstig als atletes russos s'estengués a tot l'esport rus, mentre que Moscou negava els fets. «Si Rússia ha creat un esquema organitzat de dopatge no se'ls ha de permetre competir internacionalment», va demanar Travis Tygart, president de l'Agència Antidopatge Nord-americana (USADA), conegut mundialment perquè no li va tremolar el pols per castigar Lance Armstrong per pràctiques dopants.

L'AMA no té capacitat jurídica per suspendre la federació russa, ja que aquest decisió l'ha de formalitzar la IAAF. Ahir, Sebastian Coe, el nou president de la federació, va anunciar que acatava les decisions de l'agència, malgrat que va donar una setmana de termini als dirigents russos perquè poguessin defensar-se de les acusacions. L'exclusió de Rússia dels Jocs només és competència del Comitè Olímpic Internacional (COI), de què depèn, precisament, l'AMA. El COI, ahir, va donar suport a «les decisions que prengui la IAAF».

L'informe va destapar un «dopatge a Rússia que no hauria existit sense el consentiment del seu Govern» i va assenyalar Grigori Ródtxenko, director del laboratori de Moscou, a qui va acusar de destruir 1.417 mostres d'atletes del seu país susceptibles d'amagar substàncies prohibides. Al mateix temps, va destapar que agents de la FSB (Servei Federal de Seguretat Russa) --el que en temps soviètics va ser el KGB-«supervisaven» les anàlisis de les mostres, fet que suposava una pressió afegida als funcionaris.

Notícies relacionades

LA INTERPOL / L'informe treu a la llum un sistema de dopatge en el qual estaven immersos entrenadors i dirigents de l'atletisme rus, la segona potència mundial en aquest esport -sobretot en l'apartat femení- per darrere dels Estats Units. L'AMA reclama, a més a més, la suspensió per a tota la vida de cinc dones atletes per dopatge, entre elles Maria Savinova, campiona olímpica a Londres 2012 de 800 metres.

Així mateix, també va recalcar que la Interpol es posava al capdavant d'una investigació mundial, pilotada per França, per determinar si altres països i esports estaven immersos en xarxes de dopatge similars a la russa.