Un bisturí d'alta precisió

2
Es llegeix en minuts
Ernest Folch
Ernest Folch

Editor i periodista

ver +

El Barça és més que un club però no només per raons identitàries. La seva excepcionalitat és deguda al fet que tradicionalment li han passat coses extraordinàries. És l'únic club amb un president afusellat (Sunyol), un jugador birlat per una dictadura (Di Stéfano), una estrella segrestada (Quini) o un entrenador en actiu que es mor  (Tito), entre molts altres esdeveniments que n'han marcat la història.

És en aquest context que s'ha d'entendre com pot caure la bomba de rellotgeria del cas Messi, disposat a ser assimilat per l'entorn blaugrana com una d'aquestes desgràcies cícliques. No és precisament tranquil·litzant la primera reacció de l'entorn del jugador, que ha filtrat que es podria plantejar marxar d'Espanya si el procés judicial tira endavant. No cal ni dir que una eventual fugida de Messi seria l'Harmagedon blaugrana, de conseqüències imprevisibles, que desbordaria el club i tindria múltiples ramificacions polítiques, socials i econòmiques. La família flirteja amb la idea, però només la filtra, i sabent que de moment tan sols és una reacció en calent a la decisió de l'advocacia de l'Estat. Però a l'horitzó ja apareix com una amenaça a tenir en compte.

Notícies relacionades

El cas no és fàcil. D'una banda, la fulminant actuació de l'advocacia de l'Estat després que el fiscal arxivés el cas convida a sospitar que s'està utilitzant l'estrella blaugrana com un boc expiatori del frau fiscal a Espanya, i la sospita s'enterboleix quan es comprova que l'advocada de l'Estat que ha decidit processar Messi és Marta Silva, que va ser directiva entre el 2000 i el 2006 del Madrid de Florentino Pérez. D'altra banda, és evident que l'entorn de Messi no va actuar correctament i que ha acceptat de fet la culpabilitat quan ha abonat, en concepte de compensació, més de 53 milions d'euros. No, Messi no gaudeix de cap immunitat diplomàtica i haurà de pagar pels seus errors igual que qualsevol persona normal. Per això el paper del Barça és en aquests dies tan decisiu com complicat. El club no pot abstenir-se i potser hauria de recolzar el jugador amb alguna cosa més que un simple comunicat, que és el que ha fet fins ara. A més, hauria d'evitar agitar la coctelera de les conspiracions, i no intentar ficar-lo al mateix sac que la sanció de la FIFA o el cas Neymar, com va fer dijous quan el va inscriure en el «cúmul de decisions externes, totalment inadmissibles i que fa temps que van començar».

L'operació és delicada i exigeix un bisturí de la precisió més alta. Més que fer servir el cas Messi per confirmar velles conspiracions, el club li hauria de donar suport en públic i en privat amb tota la seva artilleria, sense vincular-lo a casos de fora, i conscient que tothom, Messi inclòs, ha de pagar els seus impostos. El Barça no és en aquest cas un subjecte passiu sinó actiu. ¡Atenció!, a veure quin bisturí s'escull: en aquesta operació hi ha en joc el seu futur.