Mende, el pitjor ascens d'Induráin

La prova ret tribut avui a Jalabert per la seva gran gesta del 1995

1
Es llegeix en minuts
S. L-E. / RODEZ

Al Tour cada dia hi ha un aniversari per celebrar. Avui mateix es compleixen 101 anys del naixement de Gino Bartali, vencedor de la carrera el 1938 i el 1948, l'únic que ho ha fet amb 10 anys de diferència, el ciclista que es va dedicar a salvar vides de jueus portant documentació falsa amagada a l'interior del quadro de la bicicleta mentre s'entrenava per la Toscana.

O ahir, en el 19è aniversari de l'arribada a Pamplona, on l'homenatge previst a Miguel Induráin es va convertir en la primera peça d'un comiat anunciat del corredor navarrès. I quan la data no és exacta, en una etapa en concret, avui amb l'ascens a l'aeròdrom de Mende, aquesta es fa coincidir amb una celebració, amb els 20 anys de la jornada en què Laurent Jalabert, ara comentarista de la televisió francesa, va fer passar angúnies a Induráin. Va ser el dia que més malament ho va passar en els seus cinc anys de groc, en una etapa, amb final a Mende, en què gairebé perd el Tour, amb la millor ofensiva preparada per Manolo Saiz, com a tècnic de l'ONCE, l'esquadra en aquell moment de Jaja.

Purito vol un altre triomf

Notícies relacionades

En aquella etapa, José Miguel Echávarri es va cobrar tots els favors de cinc anys de regals d'Induráin, l'únic gran campió al llarg de la història que deixava per a altres el premi de les victòries d'etapa. Era un 14 de juliol, per donar més color a la victòria d'un corredor francès, en la festa nacional. Tots els equips van treballar en favor d'Induráin, per tombar l'escapada de Jalabert, mentre Saiz picava rabiosament contra el volant del cotxe. A Espanya fins i tot es va haver de demanar calma a diversos aficionats indignats que increpaven alguns venedors de cupons, que no tenien res a veure amb tàctiques ciclistes.

Jalabert es va convertir en un heroi per als francesos, malgrat que Induráin va salvar la cinquena victòria consecutiva, en un ascens curt i explosiu, on el 2010, l'última vegada que es va arribar a Mende, va triomfar Purito. El ciclista català aspira avui a una tercera victòria al Tour 2015 i per això, ahir, es va desentendre de l'etapa, va cedir gairebé 10 minuts i no es va voler cansar més del compte.