L'espionatge entra en campanya

El Barça certifica davant el jutge que l'equip de l'expresident Laporta va pagar a Método 3 per serveis aliens al club

L'advocada del club sosté que es van canviar els conceptes de les factures per «maquillar» la realitat

Joan Laporta, al centre, amb Joan Oliver, exdirector general del Barcelona i una de les dues persones imputades en el procés judicial, el mes de març passat.

Joan Laporta, al centre, amb Joan Oliver, exdirector general del Barcelona i una de les dues persones imputades en el procés judicial, el mes de març passat. / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

La campanya electoral per a la presidència del Barça sembla que entrarà al jutjat. El FC Barcelona, com a entitat, ha certificat davant el jutge que l'equip de l'expresident Joan Laporta va pagar amb fons del club a l'agència de detectius Método 3 informes i serveis aliens a l'entitat, entre ells espionatge a vicepresidents, eventuals candidats a la presidència (a Sandro Rosell se li van rastrejar els negocis), polítics, partits i persones a títol individual. Així ho han comprovat la tresoreria del club i l'advocada del Barça, Maria Pascual Guiteras, del despatx González Franco, al revisar les factures físiques que hi ha als arxius del club i les registrades al programa informàtic de comptabilitat (el llibre major).

El magistrat que investiga el presumpte desviament de fons del Barça va requerir al club que manifestés si les factures incloses en un pen drive aportat al jutjat pel soci Oriol Giralt constaven en la comptabilitat com a rebudes i abonades. La lletrada va contestar el 22 de juny. En el seu escrit, acompanyat d'una taula comparativa, ratifica que les 80 factures contingudes en el suport informàtic «estan comptabilitzades» pel Barça amb el mateix número, data i import. Només una no va ser abonada i, precisament, és la que sembla més real. Les factures entregades per Giralt es refereixen als serveis aliens al club contractats a Método 3.

DIRIGENTS D'UNIÓ / Per ara, hi ha dos imputats: l'exdirector general del Barça, Joan Oliver, i l'exresponsable de seguretat del club i exdirector de presons de la Generalitat, Xavier Martorell (CDC). Dues de les víctimes de l'espionatge suposadament pagat pel Barça van ser els dirigents d'Unió Xavier Amador i Joan Recasens, que van compartir grup municipal amb Martorell a Sant Cugat. Les dues factures han sigut certificades pel Barça.

El club sosté que les úniques discrepàncies entre les factures contingudes al pen drive (el jutge va reobrir el cas per analitzar-ne el contingut) i les comptabilitzades per l'entitat blaugrana apareixen en el concepte. Així, mentre que les entregades per Giralt contenen un concepte més concret de la «realitat» de les tasques contractades, a les registrades al Barça en figura un de «més genèric o imprecís» amb l'objectiu, segons l'advocada, de «maquillar la realitat dels serveis prestats».

Notícies relacionades

CONCEPTES MAQUILLATS / La lletrada indica, a més a més, que els documents coincideixen amb les factures confiscades a la seu de Método 3 quan va ser registrada l'any 2013. Això demostra, al seu entendre, la «falta de manipulació» de la informació continguda en el suport informàtic i «la realitat» de les factures incloses, al marge que algú les comptabilitzés al club canviant el concepte «perquè, formalment, apareguessin com a serveis més indeterminats». Aquests fets, incideix l'advocada, corroboren que «darrere de les factures s'estaven abonant serveis d'espionatge totalment aliens a l'activitat del Barça».

Exposa exemples. En una factura relacionada amb un seguiment a Sandro Rosell, figura com a concepte al pen drive i als documents de Método 3 la descripció «Dpt. Presidència-Seguretat Sr. Laporta». Mentre que en la comptabilitat del Barça apareix només «auditoria de seguretat». Un altre dels espionatges és el del vicepresident Alfons Godall sobre un assumpte totalment privat.