LA RONDA ITALIANA

Aru venç davant un Landa controlat

Contador vigila el jove corredor basc de l'Astana i permet la fuga de l'italià, que aconsegueix la segona plaça

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA

mikel Landa traurà moltes lectures de cara al futur de la seva primera carrera en què ha lluitat per una plaça d'honor en la classificació. Va arribar al Giro sent gairebé un desconegut per al públic en general, i encara que sortirà de Milà convertit en una nova estrella del ciclisme ja sap que en un futur ha d'anar com a líder principal si vol triomfar i sobretot que d'Alberto Contador, maglia rosa inqüestionable i poderós, no se'n pot fiar ni un pèl.

Landa, de 25 anys, ha demostrat a Itàlia que no és dels que callen quan no està d'acord amb alguna cosa. Ja va mostrar dijous a Verbania que l'atac de Contador, que li va restar un minut, no li havia agradat. Ahir, novament, va exhibir el seu disgust per la reacció de Contador durant l'ascensió a Cervinia, on va triomfar Fabio Aru, que el va desplaçar de la segona a la tercera plaça de la general, una victòria del ciclista sard que va arribar després que el corredor madrileny controlés Landa, a qui va marcar i no va deixar moure's i, en canvi, permetés la triomfal fuga d'Aru.

«Jo vigilava Landa, que era el que tenia més a prop, el meu rival directe. Aru estava molt més lluny». En canvi, Landa no ho va veure així, i per això va protestar a preguntes de la COPE: «Contador vol crear el caos a Astana i una guerra entre Aru i jo, però no ho aconseguirà».

Contador és un líder que ataca un dia i es modera l'endemà, amo i patró del Giro, gairebé amb una esportiva tirania, al més pur estil d'Eddy Merckx, potser la gran estrella de tots els temps que més va intimidar els seus contrincants, menys Luis Ocaña. Es tracta d'un Contador que corre la ronda italiana com vol perquè ha vist que tots estan un esglaó per sota d'ell -recordem com va doblar Landa a la contrarellotge de la setmana passada- i que ahir, pujant a Cervinia, no va voler donar una mica d'oxigen, vida i llibertat a Landa.

AVUI, TRAMS DE TERRA / En canvi, per la raó que fos, amb l'encertat argument que estava més lluny en la general i que per tant era menys perillós, va autoritzar la glòria d'Aru, davant els seus paisans, amb un Astana que ha resultat ser més pràctic per guanyar etapes que per lluitar pel que realment era una gesta gairebé impossible, la victòria en la general.

Notícies relacionades

Amb Aru escapat, amb Landa pres de la seva condició de gregari de l'italià, a qui havia de respectar, amb el corredor alabès esgotat de veure que anteriorment al moviment del seu company italià, Contador el va amarrar una vegada i una altra, només va poder comprovar com baixava una plaça en un podi que, per una altra part, sí que sembla tenir assegurat.

El Giro queda pendent de l'última ascensió prevista per avui, a Sestriere, després d'una pujada a la Finestre amb trams de terra.