LA LLUITA PEL TÍTOL DE L'EUROLLIGA

El Madrid intenta acabar en la seva 'final four' amb 20 anys de sequera

Per tercera temporada consecutiva, l'equip de Laso lluita pel tron europeu

3
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA / BARCELONA

Vint anys de sequera són molts anys. Massa. Sobretot per a un equip com el Madrid, que presumeix de ser l'equip amb més títols europeus (8) al continent. Així que l'equip de Pablo Laso, que parteix com el màxim favorit en la final four que es disputa a partir d'avui al Barclaycard Arena, la canxa de l'equip blanc, haurà de superar no solament el pes de la història, sinó sobreposar-se també al dolorós record que provoquen les derrotes contra pronòstic viscudes en les dues últimes finals: a Londres 2013 i Milà 2014, al caure davant de l'Olympiacos (100-88) i el Maccabi Tel Aviv (86-98), respectivament.

«Tothom ens està demanant que guanyem l'Eurolliga, juguem a casa, fa dos anys que vam perdre la final… Però ens trobem davant d'una molt bona ocasió de guanyar davant la nostra gent», explica el capità madridista Felipe Reyes per expressar les sensacions d'un vestidor que està decidit a aprofitar l'avantatge de jugar a casa i el suport dels 6.000 aficionats que els acompanyaran a la grada en la tercera oportunitat consecutiva.

EL BARÇA, GRAN ABSENT / El repte serà duríssim per al Madrid en una fase final cada vegada més exigent, que ha deixat pel camí noms de prestigi. Especialment el del Barcelona, el gran absent de la cita, eliminat per l'irreductible Olympiacos de Vassilis Spanoulis, guanyador de dos dels últims tres títols, que va revertir l'avantatge de pista dels blaugranes, per resoldre la sèrie per 3-1. Per al Barça, acostumat a formar part de l'elit, s'intueixen temps de reconstrucció.

L'Olympiacos serà l'encarregat d'obrir avui el torneig enfront del totpoderós CSKA Moscou (18.00 hores, Esport3, Canal+), l'altre equip que acapara les apostes a la cita madrilenya. No solament per comptar amb una plantilla de luxe, sobrada de talent en totes les posicions, a la qual s'ha afegit a meitat de temporada Andrei Kirilenko, el resultat d'un pressupost (42 milions d'euros) que fa empal·lidir tots els seus rivals. També per les seves tones d'experiència. És la 14a final four que afronta l'equip moscovita des del 1988, ara dirigit des de la banqueta per Dimitris Itoudis, la mà dreta d'Obradovic en la conquista de cinc Eurolligues i 11 lligues gregues amb el Panathinaikos.

Molta menys experiència presenta el Fenerbahçe, l'únic equip debutant en aquesta fase final, i el rival dels madridistes en la segona semifinal (21.00 hores, Esport3, Canal+). Però aquesta falta d'experiència la compensa amb la presència de Zeljko Obradovic a la banqueta, el tècnic més llorejat del continent amb vuit títols. La ironia del destí és que Obradovic, curiosament, és el tècnic que va conduir el Madrid al seu últim títol europeu, el 1995, en una final four que es va jugar a Saragossa. Aquell equip comptava amb dues figures de primera línia: Arvidas Sabonis i Joe Arlauckas. L'altra curiositat és que Obradovic va dirigir durant una temporada, la 95/96, l'actual tècnic blanc, Pablo Laso.

Notícies relacionades

ELOGIS A LASO / «El Madrid és el favorit, però se'l pot guanyar», explica Obradovic, que només té paraules d'elogi per a l'equip del seu exjugador. «Pablo Laso està fent un gran treball. Han arribat a dues finals d'Eurolliga, han guanyat títols i la gent disfruta amb el seu estil de joc», explica el tècnic serbi. «Mereixem estar aquí i tenim opcions de victòria. No venim de visita a Madrid, sinó a guanyar», remarca Nemanja Bjelica, una de les estrelles del Fenerbahçe, elegit ahir com el millor jugador del torneig.

«És un orgull que siguem un equip reconegut i reconeixible», subratlla Laso, que fuig de la condició de favorit que els acompanya en aquesta fase final. «L'eliminació del futbol és un pal molt dur per al madridisme», admet per una altra banda Reyes, sobre la pressió que es pot afegir a la selecció de bàsquet. «Però no crec que nosaltres tinguem més pressió per això», diu el pivot. «De fam en tenim més que cap altre equip», proclama el base Sergio Llull.