Ciclisme

La Volta parla polonès

Paterski es col·loca líder de la prova gràcies a una perillosíssima fuga que arriba a Calella amb Rolland i gairebé tres minuts d'avantatge

Paterski travessa primer la línia de meta a Calella.

Paterski travessa primer la línia de meta a Calella. / EFE / TONI ALBIR

1
SERGI LÓPEZ-EGEA / CALELLA

El seu nom és Maciej Paterski i, malgrat que el ciclisme polonès està en ple auge amb un campió del món (Michal Kwiatkowski) i el vencedor de la classificació de la muntanya de l'últim Tour (Rafal Majka), ell no figura entre les principals estrelles del país. Des d'aquest dilluns és el líder de la Volta. I ho és gràcies a una fuga, consentida a l'inici, i que ha arribat a la meta de Calella amb 2.40 minuts de diferència. Un temps perillosíssim de contrarestar en una cursa de tot just set dies de competició.

Els equips World Tour, als quals no pertany el CCC de Paterski, no es poden permetre deixar escapar els punts amb què recompensa la Volta, tant individualment com col·lectivament, els corredors i les formacions que pertanyen a la Primera Divisió ciclista. El CCC polonès no suma i per tant els punts es perden. D'aquí ve la tremenda sort amb què es troba ara la Volta, sobretot perquè els grans equips no poden deixar escapar, o almenys ho han d'intentar, el triomf d'un corredor que no suma, com Paterski, o com Pierre Rolland, ja que l'Europcar, potser injustament, va ser exclòs de la gran Lliga per qüestions econòmiques.

Estan obligats a moure's fins a Barcelona. "Serà complicat, però a veure què passa a partir d'ara", ha reflectit aquest dilluns Alberto Contador en la meta de Calella. El seu equip, el Tinkoff, amb el Movistar (Alejandro Valverde) i l'Sky (Chris Froome) s'han posat a estirar amb força als últims 30 quilòmetres quan la fuga, en què també anava Bart de Clercq (amb una victòria en una etapa de muntanya del Giro 2011 i amb el seu equip, el Lotto, que sí que està enrolat en la gran divisió), gairebé arrodonia els 10 minuts. Només hi ha hagut temps per restar set minuts a una fuga que hauria pogut arribar a ser letal de necessitat.

Rolland, ciclista francès de 28 anys, va guanyar el 2011 l'etapa d'Alpe d’Huez del Tour i va aconseguir la classificació dels joves de la ronda francesa, prova en què va repetir triomf l'any següent. Ha sigut vuitè i desè a París. L'any passat va ser quart al Giro. Per aquesta raó, si realment està en forma, les grans figures s'hauran d'esforçar al màxim per apartar-lo de les primeres places de la general.