POLÈMICA DESPRÉS DE L'ÚLTIMA ENRABIADA DEL JUGADOR SUEC

Els insults d'Ibrahimovic causen irritació a França

La radical Marine Le Pen li ofereix marxar al sentir-li dir que es tracta d'«un país de merda»

Ibrahimovic, junto al àrbitre Jaffredo, al Bordeus-PSG del diumenge.

Ibrahimovic, junto al àrbitre Jaffredo, al Bordeus-PSG del diumenge. / AFP / NICOLAS TUCAT

3
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN
PARÍS

Ho va dir de cop i volta: «Fa 15 anys que jugo a futbol i no he vist mai un àrbitre tan inútil en aquest país de merda. Aquest país no es mereix el PSG». L'exabrupte llançat diumenge pel suec Zlatan Ibrahimovic, estrella del París Saint-Germain, després de la derrota contra el Bordeus, va desencadenar ahir a França una polèmica de tal calibre que ha superat l'àmbit estrictament esportiu.

A més d'haver provocat el cabreig unànime dels àrbitres francesos, Ibrahimovic ha rebut una clara invitació a abandonar el país per part de la presidenta de l'ultradretà Front Nacional, Marine Le Pen. «Els que consideren que França és un país de merda, se'n poden anar. És així de simple», va reaccionar Le Pen a l'emissora France Info.

A més, les excuses presentades immediatament per l'estrella del PSG («vull matisar que les meves paraules no eren sobre França ni els francesos. Vaig parlar de futbol i de res més») sembla que no han aconseguit convèncer gaire gent, ni calmar la tempesta. Entre altres coses perquè seguia qüestionant l'actuació del col·legiat, Lionel Jaffredo.

GENERAR VIOLÈNCIA / En aquest context, el Sindicat d'Àrbitres de Futbol d'Elit (SAFE) va mostrar la seva indignació pel que va qualificar de «nou desenfrenament d'odi i violència verbals» en un moment en què proliferen els fenòmens de violència.

El ministre d'Esports, Patrick Kanner, per la seva part, creu que si un personatge tan important com Zlatan Ibrahimovic fa aquest tipus de declaracions «no haurà de sorprendre després que hi hagi problemes als estadis». «I això -va afegir- és per descomptat lamentable».

Més acidesa abocava Joseph-Antoine Bell, antic porter de l'Olympique de Marsella, que al diari L'Équipe, abans fins i tot de l'incident de diumenge, atribuïa els excessos del davanter suec al fet que la seva estrella es va apagant a poc a poc. «És una pena, però va cap al final de la seva carrera i, amb aquests comportaments, demostra que no ha entès l'esperit d'equip», va arribar a declarar Bell. A més, amb la seva sortida de to, Ibra ha obert la capsa de Pandora dels odis punyents envers el conjunt parisenc i els astres del futbol: «Mercenaris», «nens mimats», «milionaris sense ànima», «egoistes», «egocèntrics»… En poques hores, les xarxes socials eren ahir una desfilada d'improperis d'aquest calibre, en què la gent donava via lliure als vells retrets al món del futbol i al PSG.

Hi va haver qui, com el diputat conservador Lionnel Luca, va ironitzar amb el grau d'integració de l'esportista suec. «Una cosa està clara: Zlatan domina perfectament el francès. És un èxit d'integració», va escriure el parlamentari al seu compte de Twitter. Entre les escasses veus que es van alçar en defensa del jugador hi ha la de Bixente Lizarazu, antic campió del món. «Ha demanat perdó i ha matisat què era el que havia volgut dir. Girem full», va dir a RTL, insistint que Ibrahimovic no havia fet els seus polèmics comentaris en una roda de premsa.

Notícies relacionades

UNA MICA DE COMPRENSIÓ / En un intent de rebaixar la temperatura, Laurent Blanc, tècnic del PSG, va restar dramatisme a les paraules del seu davanter. «És veritat que, quan estàs cabrejat, normalment no hi ha micros. Si hagués sigut d'una altra manera, se li podria retreure alguna cosa», va apuntar l'entrenador a la premsa. I, també en un to conciliador, la ministra d'Educació, Najat Vallaud-Belkacem, va preferir quedar-se amb les disculpes del davanter. «És un gran futbolista. Sempre és lamentable una sortida de to a la televisió en hores de màxima audiència que pot impactar els joves, però s'ha disculpat i això està bé», va assenyalar.

En tot cas, el mal està fet i no és clar que Ibrahimovic se'n surti com si no hagués passat res després de la derrota contra el Bordeus. Mentrestant, la comissió de disciplina de la Lliga de Futbol Professional (LFP) analitzarà aquest dijous el cas de l'exjugador del Futbol Club Barcelona, que s'arrisca, entre altres coses, a una forta suspensió (per insultar l'àrbitre, no per insultar França), quan al calendari s'entreveu el partit que tothom espera: l'Olympique de Marsella-París SG del 5 d'abril vinent.