GUINEA EQUATORIAL ACULL LA 30a EDICIÓ

La Copa de l'Ebola

El torneig s'obre avui amb estrictes mesures per evitar la difusió del virus

Una metgessa pren la temperatura a una dona i la seva filla, dijous, a l’aeroport de Bata (Guinea Equatorial).

Una metgessa pren la temperatura a una dona i la seva filla, dijous, a l’aeroport de Bata (Guinea Equatorial). / CARL DE SOUZA

2
Es llegeix en minuts
RAÚL PANIAGUA / BARCELONA

La gran cita del futbol africà s'obrirà avui a Guinea Equatorial, amfitriona de l'edició més polèmica de la història. Un virus terrible en té la culpa. L'Ebola, que ha provocat 15.000 contagis i ha segat la vida de més de 5.000 persones en vuits països del continent, marca la 30a Copa d'Àfrica, que va canviar de seu el mes de novembre passat.

Després de gairebé quatre anys de preparatius, el Marroc es va desmarcar de la celebració del campionat, atemorit pel brot d'Ebola. El país del Magrib va demanar l'ajornament de la cita, però la Confederació Africana de Futbol (CAF) va actuar de forma contundent. No només no va suspendre el torneig, sinó que va canviar d'amfitrió i va expulsar el Marroc.

Els temors de pandèmia continuen, però s'han pres tota mena de mesures per evitar la difusió del virus. «Hi ha un pla dissenyat per les autoritats de la República de Guinea Equatorial. El govern, fins i tot, ha contractat metges cubans per assegurar-se que el torneig no es veurà afectat per l'Ebola», va explicar Junior Binyam, director de comunicació de la CAF. «Per ara no se n'han donat casos en aquest país ni en cap veí. Totes les mesures s'estan aplicant segons l'OMS. Esperem que no hi hagi incidents, com ja va passar a les rondes classificatòries».L'organització ha reclutat 50 metges cubans i durant els últims tres mesos es va rebutjar el visat d'entrada al país a persones procedents de llocs afectats, sobretot Libèria, Guinea i Sierra Leone. El torneig s'obrirà amb dos partits: el Guinea Equatorial-Congo (17.00 hores) i el Burkina Faso-Gabon (20.00).

Touré, sí; Etoo i Drogba, no

Les lligues espanyoles són les més representades en el campionat, amb 25 jugadors des de la Lliga BBVA fins a Tercera, entre ells el porter Ondoa i el defensa Bagnack, del Barça, que jugaran amb el Camerun. Eric Bailly, central de l'Espanyol que ja ha jugat aquesta temporada amb Sergio González, estarà amb Costa d'Ivori, la favorita per succeir Nigèria.

Notícies relacionades

Els elefants estaran comandats per Touré Yayá, el centrecampista del City nomenat millor jugador de l'Àfrica per quarta vegada consecutiva. El seu germà Kolo (Liverpool), Kalou (Hertha) i Gervinho (Roma) són altres de les estrelles de l'equip d'Hervé Renard, que també compta amb Wilfried Bony, el punta del Swansea pel qual l'equip de Pellegrini ha pagat 36 milions d'euros.

Algèria, Tunísia, Ghana i el Camerun completen el repòquer de favorits en una cita amb dos grans absents: Etoo, a punt de fitxar per la Sampdoria, i Drogba, del Chelsea. Tots dos van anunciar l'adéu a les seves seleccions el setembre passat. L'algerià Feghouli (València), el camerunès Mbia (Sevilla), el congolès Thievy (Almeria) i el senegalès Diop (Llevant) són altres jugadors de Primera presents en un torneig que durarà fins al 8 de febrer. L'exblaugrana Keyta (Roma) tampoc faltarà a la cita amb Mali, igual que l'experiquito Wakaso (Celtic), que juga a la Ghana d'Avram Grant, el tècnic que va rellevar Mourinho al Chelsea. Nigèria, actual campiona, i Egipte, la més llorejada amb set títols, no van superar la fase de grups.