Cent anys d'il·lusió

Nou jugadors del Barça i quatre de l'Espanyol, entre els 22 convocats per a l'Euskadi-Catalunya del dia 28

Les dues seleccions celebren el centenari del primer duel amb l'afany d'aconseguir el reconeixement oficial

Les samarretes de Catalunya i Euskadi, durant la presentació del partit que enfrontarà les dues seleccions a San Mamés.

Les samarretes de Catalunya i Euskadi, durant la presentació del partit que enfrontarà les dues seleccions a San Mamés. / FCF

3
Es llegeix en minuts
JORDI TIÓ / BARCELONA

Catalunya i Euskadi se citaran a l'imponent nou San Mamés diumenge, 28 (20.30 hores, TV-3), en un enfrontament que servirà per commemorar els 100 anys del primer duel entre bascos i catalans i, també, per fer un pas més a la recerca de l'anhelat reconeixement oficial de les dues seleccions, un desig que porta a imaginar-se quines serien les possibilitats dels dos combinats si poguessin disputar competicions de la UEFA i de la FIFA. «Segur que seríem una selecció protagonista i estaríem en les fases finals d'Eurocopes i Mundials», va vaticinar ahir Gerard López, el seleccionador, que complirà el seu segon partit al capdavant de la quadribarrada després de l'exitós debut de l'any passat davant Cap Verd (4-1).

El convenciment de l'entrenador sobre el potencial de Catalunya se sustenta en els jugadors amb qui compta i podria comptar en partits de veritat. Només cal fer un cop d'ull a la llista de convocats, en què han entrat fins a nou jugadors del Barça i quatre de l'Espanyol, com a base primordial del conjunt català, que marxarà cap a Bilbao el mateix dia del partit.

SUPORT A VALDÉS / Gerard López, en un acte celebrat a la nova sala de conferències de la federació catalana, va agrair la disponibilitat i il·lusió mostrades pels jugadors per jugar amb Catalunya, també dels que no han pogut assistir-hi pels compromisos dels seus equips, va dir en referència especial als que militen a la Premier. Igualment va revelar que va intentar que Víctor Valdés pogués jugar a San Mamés. «No vaig parlar directament amb ell però sí amb el seu entorn, quan encara no tenia l'alta mèdica. Em feia il·lusió que pogués tornar a sentir-se futbolista amb mi a la selecció

Valdés no hi serà, però sí Montoya, un altre futbolista que ha patit l'ostracisme. «El vaig anar a veure a la ciutat esportiva fa uns 15 dies, quan la seva situació era molt tensa, i li vaig dir que comptava amb ell. Es va posar molt content», va confessar el tècnic de la seva conversa amb el lateral del Barça.

OFERIR ESPECTACLE / Gerard va explicar que la seva filosofia de joc és «oferir espectacle i jugar a l'atac», una premissa que no el porta a obcecar-se amb un sistema de joc determinat. «Faig l'equip en funció dels jugadors que tinc i també escolto els seus suggeriments. Tinc futbolistes per jugar de moltes maneres», va valorar, després de destacar el rol de pes que exerceixen alguns jugadors a la selecció catalana, com Sergio García, emblema de l'Espanyol i «el capità» de Catalunya.

Per al partit ja s'han venut més de 30.000 entrades al País Basc i 4.000 més a Catalunya, com va explicar Andreu Subies, president de la Federació Catalana de Futbol (FCF). Les entrades es poden adquirir a través de la web de l'entitat fins al dia 25 a les 12 de migdia. A partir d'aquell instant, els tiquets s'hauran de comprar a les taquilles de San Mamés.

Notícies relacionades

El duel basc-català ja començarà aquest dissabte, a Barakaldo, amb el partit entre les seleccions absolutes femenines, en el debut de la nova seleccionadora, Natàlia Arroyo, i l'enfrontament dels combinats de futbol sala.

PAU SOCIAL A LA FEDERACIÓ / Subies va explicar que espera que el partit davant Euskadi deixi uns beneficis de 150.000 euros per a la federació, un rèdit que espera multiplicar l'any que ve quan sigui Euskadi el que torni la visita, possiblement al Camp Nou. El dirigent va aprofitar per fer balanç dels seus quatre anys de gestió (n'hi queden dos més de mandat), i va destacar que s'hagi aconseguit per fi «la pau social» a l'entitat i el futbol català després d'uns anys convulsos. «Hem tancat tots els litigis que teníem. La federació ara està neta», va afirmar el president, feliç per consolidar la FCF econòmicament. L'últim litigi liquidat és el que tenia amb l'AFA per l'amistós del 2009 contra l'Argentina, que va generar un deute de més d'un milió. Al final, s'han pagat poc més de 100.000 euros.