LA COPA D'ÀFRICA 2015

Guinea Equatorial s'atreveix amb l'Ebola

El campionat es disputarà del 17 de gener al 8 de febrer

2
Es llegeix en minuts
RAÚL PANIAGUA
BARCELONA

m     és de 14.000 persones s'han contagiat del virus de l'Ebola des que va aparèixer el brot el març passat a Guinea Conakry. De les persones contagiades, unes 5.200 han mort, fet que va causar una tremenda alarma al Marroc, que es va imposar a Sud-àfrica en l'elecció de la seu de la Copa d'Àfrica del 2015. El Govern marroquí va sol·licitar a l'octubre un ajornament per un any, que no li va ser concedit. El resultat final ha estat la desqualificació del país del Magrib i la designació, ahir, de Guinea Equatorial com a nova seu del campionat, que se celebrarà del 17 de gener al 8 de febrer.

La conclusió és clara. Guinea Equatorial sí que s'atreveix amb l'Ebola. A les seves fronteres s'hi reuniran les 16 millors seleccions del continent en una cita que sempre atrau milers de seguidors que omplen de colors carrers i estadis. La Confederació Africana de Futbol (CAF) va anunciar ahir la decisió després que el mandatari del nou amfitrió, Teodoro Obiang Nguema, acceptés albergar el torneig després de reunir-se amb el president de l'organització, el camerunès Issa Hayatou, a la seu de la CAF al Caire.

Aquesta decisió classifica de manera directa la selecció de Guinea Equatorial per a la fase final de la Copa, que tindrà lloc a les ciutats de Malabo, Bata, Mongomo i Ebebiyin. La primera acollirà el sorteig el 3 de desembre vinent. Les dates per a la celebració del torneig són les previstes inicialment. El Marroc, descartat automàticament per a la 30a edició del campionat per la seva negativa a ser-ne la seu, rebrà més sancions per la ruptura del contracte. El Ministeri de Joventut i Esports marroquí va insistir que la seva intenció de posposar la competició era per «qüestions de salut ciutadana», però la CAF ha preferit mantenir-ho tot com estava previst.

L'Ebola està causant estralls en diversos països africans, sobretot a Guinea Conakry, Sierra Leone i Libèria, on es concentren la majoria de morts. El Marroc considera que organitzar el torneig representa un perill per als seus ciutadans i per als visitants previstos, es calcula que al voltant del milió.

Notícies relacionades

INFORME DE L'OMS  /Malgrat els temors de l'organitzador inicial, la CAF s'agafa als informes de l'Organització Mundial de la Salut, que no recomana la supressió de cap competició esportiva. «Arran dels intercanvis fraternals i fructífers, Obiang ha donat el seu vistiplau per a l'organització del torneig», va assegurar la CAF en un comunicat.

La nova amfitriona entra directament a la fase final malgrat que havia estat desqualificada per alinear en les eliminatòries prèvies un jugador sancionat. Nigèria, que va vèncer el 2013 a Burkina Faso, és l'actual campiona d'un torneig dominat per Egipte (set títols), Ghana i el Camerun (totes dues amb quatre).