FUTBOL EL TORNEIG MANTÉ LES DATES

El Marroc no acollirà la Copa d'Àfrica pel temor a l'Ebola

La Confederació Africana de Futbol expulsa el país mediterrani i busca una altra seu

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
MADRID

La por de l'Ebola ha portat el Marroc a girar l'esquena a l'organització de la Copa d'Àfrica. El país mediterrani havia sol·licitat un ajornament del torneig fins d'aquí un o dos anys. Una petició que ha estat rebutjada per la Confederació Africana de Futbol (CAF), que ha determinat que es mantinguin les dates previstes: del 17 de gener al 8 de febrer del 2015 i que el Marroc sigui expulsat d'una cita per a la qual es busca amb urgència una nova candidata.

La trentena edició de la Copa d'Àfrica ha topat amb l'Ebola i amb la por de les autoritats marroquines a la més que possible arribada d'individus dels països afectats per aquest virus. Aquesta va ser la justificació que va esgrimir el Ministeri de Joventut i Esports per sol·licitar que es posposés la competició per un tema de salut.

CONCENTRACIÓ DE GENT / «La sol·licitud del Marroc d'ajornar aquest esdeveniment es basa en una petició del Ministeri de Sanitat marroquina que ha insistit en la necessitat de prohibir la concentració de gent dels països que pateixen el virus de l'Ebola per evitar-ne la propagació», deia la nota enviada pel ministeri, que xifra la presència de prop d'un milió de persones al Marroc amb motiu del torneig futbolístic.

La pretensió era que el torneig es traslladés al juny del 2015 o fins i tot al gener del 2016, una data en la qual ja hi podria haver una vacuna per a l'Ebola, un virus que ha matat pràcticament 5.000 persones, la major part de les quals a Guinea Conakry, Sierra Leone i Libèria. Malgrat això, la CAF manté la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) de no suspendre cap competició esportiva.

La resposta de la CAF no s'ha fet esperar. En la seva reunió d'ahir va decidir que el Marroc, un dels 16 països classificats per a la Copa d'Àfrica, abandonés l'organització de l'esdeveniment futbolístic i, de passada, fos expulsat del torneig. «El Marroc queda automàticament descartat i no prendrà part en l'edició de la Copa», deia el comunicat de la Confederació Africana de Futbol. Aquesta exclusió del Marroc podria tenir la seva continuïtat als Jocs de Rio de l'any 2016.

DIVERSES PETICIONS / A la decisió presa per unanimitat pels 16 membres de la CAF cal afegir-hi les sancions econòmiques, que podrien arribar fins als 50.000 dòlars. La CAF va anunciar que més endavant adoptarà noves mesures per l'incompliment de la Federació de Futbol del Marroc «de les disposicions reglamentàries i contractuals».

Notícies relacionades

Ara la preocupació de la CAF se centra a trobar una seu per al torneig. Ja han arribat fins al Comitè Africà peticions de diversos països que han mostrat el seu desig d'acollir l'esdeveniment. La CAF afirma que ja estudia les diferents propostes. Es parla de Sud-àfrica, que ja va organitzar de manera brillant el Mundial del 2010. Egipte pot ser una altra de les candidates a acollir la Copa d'Àfrica.

La ciutat escollida tindrà un marge de gairebé dos mesos per muntar tot l'entramat necessari per afrontar el torneig amb garanties, cosa que manté la CAF, convençuda que la Copa d'Àfrica començarà el 17 de gener i s'acabarà el 8 de febrer, tal com estava previst.