LA RONDA FRANCESA

Valverde es queda fora del podi de París

El ciclista murcià enterra les seves opcions en una mala contrarellotge guanyada per Martin

França tindrà dos representants al podi dels Camps Elisis per primera vegada en 30 anys

Alejandro Valverde, entre Bergerac i Périgueux, durant la contrarellotge de la 20a etapa del Tour. / EFE / KIM LUDBROOK

Alejandro Valverde, entre Bergerac i Périgueux, durant la contrarellotge de la 20a etapa del Tour.
Tony Martin creua la línia d’arribada de la 20a etapa del Tour, la contrarellotge entre Bergerac i Périgueux.
Vincenzo Nibali, durant la 20a etapa del Tour, la contrarellotge entre Bergerac i Périgueux.

/

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / Périgueux (enviat especial)

Alejandro Valverde no serà aquest diumenge al podi de París, on Vincenzo Nibali es coronarà vencedor. El ciclista murcià, que havia de recuperar 15 segons a Thibaut Pinot o dos a Jean-Christophe Péraud, ha firmat aquest dissabte una mala contrarellotge (a 4.28 minuts del vencedor, l'alemany Tony Martin) que l'ha apartat del somni dels Camps Elisis.

Des del primer moment, s'ha vist que Valverde no estava fi. En el primer punt cronometrat, el líder del Movistar perdia 40 segons respecte a Pinot i més d'un minut respecte a Péraud, que als seus 37 anys acabarà segon a la ronda francesa malgrat una inoportuna punxada durant la contrarellotge, de 54 quilòmetres, entre Bergerac i Périgueux. Pinot, millor jove de la prova, l'escortarà a la tercera plaça. Serà la primera vegada que França col·locarà dos corredors al podi des del 1984, quan el tristament desaparegut Laurent Fignon va guanyar, al davant de Bernard Hinault. De fet, l'últim francès al podi parisenc va ser Richard Virenque en un ja llunyà 1997.

Últim Tour com a líder

"He anat tan ràpid com he pogut, però al final les cames no responien com jo volia. Ser quart és un bon lloc, però vaig venir per pujar al podi i no ha pogut ser", ha dit després de creuar la meta. Valverde, de 34 anys, si l'any que ve torna al Tour ho farà possiblement a l'ombra del seu company Nairo Quintana. "No sé si s'acaba un cicle, però si torno al Tour ja no sé quin serà l'objectiu. Queden més coses, el Tour no ho és tot. A la Vuelta ja ho veurem; Nairo estarà descansat i estarà bé". El seu director esportiu, Eusebio Unzue, pràcticament ha calcat aquest discurs: "Per descomptat que Alejandro pot tornar al Tour, però tindrà altres objectius. Ara s'ha d'analitzar; estem en calent. Ell tenia confiança de tornar al podi, i estem un lloc enrere de l'objectiu".

Notícies relacionades

A falta del passeig final fins a París, Nibali, que ha estat quart en la contrarellotge, ja és el vencedor virtual del Tour, i això el converteix en el sisè home que compta en el palmarès amb les tres grans voltes per etapes, al darrere de Jacques AnquetilFelice GimondiEddy MerckxBernard Hinault Alberto Contador. El 'Tauró de Messina' serà a més el primer italià que conquista el Tour des de Marco Pantani, el 1998.

Zubeldia, vuitè

A més de Valverde, hi haurà un altre espanyol entre els 10 primers d'un Tour que probablement acabarà sense triomfs d'etapa espanyols. Haimar Zubeldia, que sortia 10è, ha escalat dues posicions i acabarà vuitè, i això significarà el cinquè 'top ten' en la seva carrera en la 'grande boucle'.