LA RONDA FRANCESA

Valverde pot amb tots menys amb Nibali

El líder del Tour guanya als Alps mentre que l'ofensiva del murcià desbanca Porte de la segona plaça

Nibali celebra la victòria en la primera etapa alpina del Tour.

Nibali celebra la victòria en la primera etapa alpina del Tour. / AP / PETER DEJONG

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / Chamrousse (Enviat especial)

Alejandro Valverde ha posat les cartes sobre la taula en la primera jornada d'alta muntanya del Tour i només Vincenzo Nibali ha pogut respondre-li. El ciclista italià ha guanyat l'etapa i ha reafirmat el lideratge, després que el murcià culminés l'ofensiva del Movistar amb un atac que ha mostrat la debilitat de Richie Porte. L'australià de l'Sky ha perdut més de 8 minuts i ha cedit la segona plaça de la general a Valverde.

Valverde ha fet tirar els seus companys en la pujada a l'estació de Chamrousse per endurir la carrera, i a 10 quilòmetres del final ha llançat un atac al qual només han pogut respondre Nibali i l'escalador Thibout Pinot. Quatre quilòmetres després l'italià ha decidit marxar en solitari a buscar el seu tercer triomf d'etapa en aquesta edició de la ronda francesa. Primer ha contactat amb els fugats Rafal Majka i Leopold Konig i després se n'ha anat en solitari a buscar el triomf.

La lluita pel podi

"El pla del dia era controlar la carrera i guanyar uns segons. Però em trobava bé, he intentat treure temps a Valverde perquè tenia por que pogués arribar al mateix temps que jo. Sabia que (Richie) Porte s'havia quedat despenjat i ho he volgut aprofitar", ha comentat el ciclista de l'Astana després d'una etapa marcada per la calor, que per fi ha fet acte de presència. "Gairebé no es podia tocar la bici", ha assegurat Nibali.

"Hem pogut deixar enrere Porte, però Nibali està intractable, és el més fort, sens dubte", ha dit a la meta Valverde, feliç d'haver guanyat una plaça a la general. "Avui s'havia de trencar la carrera. Estic content amb l'etapa, i encara que Nibali està fort queda molt Tour i s'ha de seguir intentant".

Notícies relacionades

Valverde, que ha entrat quart a la meta, és segon a la general a 3.37 de Nibali. La victòria està cada vegada més difícil perquè 'el Tauró de l'Estret' és un líder més que sòlid, però el podi de París ja no és un somni per al murcià. Tercer a 4.24 és Romain Bardet (Ag2r), millor jove de la carrera, i quart el també francès Pinot. El nord-americà del BMC Tejay Van Garderen, bon contrarellotgista, és cinquè a 5.19.

Retirada de Dani Navarro

La victòria en el primer port de categoria especial (i que al ser final d'etapa puntuava doble) d'aquesta edició li ha permès a Nibali col·locar-se com a millor escalador, arrabassant-li el mallot blanc amb punts vermells a Purito Rodríguez. Una altra mala notícia per al ciclisme espanyol ha estat la retirada de Dani Navarro. Novè l'any passat a París, el ciclista del Cofidis ha estat vomitant durant la primera meitat de l'etapa i s'ha hagut d'acomiadar d'una carrera en què ocupava el 37è lloc de la general.