CICLISME

Contador deixa clavat Froome al Dauphiné

El ciclista espanyol pren el liderat al britànic amb un sec demarratge un dia abans del final a Courchevel

Alberto Contador, vestit de groc després de prendre el liderat del Critèrium del Dauphiné a Chris Froome.

Alberto Contador, vestit de groc després de prendre el liderat del Critèrium del Dauphiné a Chris Froome. / AFP / LIONEL BONAVENTURE

1
Es llegeix en minuts
JOSE EXPÓSITO / Barcelona

Alberto Contador s'ha enfilat aquest dissabte al liderat del Critèrium del Dauphiné, desbancant Chris Froome. El ciclista britànic no ha pogut respondre a un sec atac del madrileny a dos quilòmetres del cim de Finhaut-Emosson, port de categoria especial on s'acabava l'etapa reina de la ronda francesa, el tradicional test dels aspirants a guanyar el Tour de França. L'holandès Lieuwe Westra ha guanyat l'etapa a l'atrapar Egor Silin i Yury Trofimov, tots dos del Katuixa, que després de tota una pujada junts i pensant en una entrada triomfal per a l'equip rus han vist arribar l'holandès del no-res i superar-los a 200 metres de la línia de meta.

És la primera vegada que Froome s'enfronta a un Contador en plenitud de condicions, i ja sap el que li espera al camí cap a París. El Contador a qui es va enfrontar fa un any a la 'grande boucle' no era l'autèntic Contador. Aquest dissabte, Froome partia amb 12 segons d'avantatge a la general, però l'espectacular domini del Sky, que comptava amb sis integrants en el reduït grup de favorits a sis quilòmetres de la meta, no ha estat suficient per detenir el demarratge del nou líder.

Sense reacció

Notícies relacionades

Pocs s'atreveixen a desafiar el tren de l'Sky en aquestes circumstàncies. Ho ha intentat Igor Anton a cinc quilòmetres de la meta, però a penes ha durat cinc metres. Ho ha provat també Leopold König, sense èxit. Però quan ha saltat Contador, Froome ha estat incapaç de reaccionar. Ha ajupit el cap i s'ha limitat a mirar la roda del darrere  del seu company Richie Porte, que li ha marcat el ritme fins als últims metres, quan s'ha llançat en solitari a intentar salvar el liderat.

Contador no sols ha neutralitzat els 12 segons, sinó que lin'ha tret vuit més, l'avantatge amb què aquest diumenge partirà camí de Courchevel, el cim en què Alejandro Valverde va derrotar Lance Armstrong al Tour del 2005. Allà espera ratificar el mallot groc conquistat aquest dissabte i emportar-se una foto de groc al podi i un esglaó per sobre de Froome, un cop moral a tres setmanes del començament del Tour.