Botifarra al Giro

El ciclista italià Pirazzi guanya amb menyspreu una etapa marcada per la protesta d'alguns equips contra Quintana

Stefano Pirazzi fa la botifarra al guanyar la 17a etapa del Giro.

Stefano Pirazzi fa la botifarra al guanyar la 17a etapa del Giro. / EFE / LUCA ZENNANO

1
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / Barcelona

El Giro està alterat, potser fins i tot una mica boig, revolucionat com el temps que persegueix els ciclistes a Itàlia, perquè sembla que un núvol tempestuós s'hagi instal·lat sobre el pilot des de la sortida irlandesa. Tots els dies passa alguna cosa, algun detall, algun conflicte i algun fet que altera el que hauria de ser una convivència sana, a base de pedals.

Pot passar com aquest dimecres quan un modest corredor, Stefano Pirazzi, inaugura el seu palmarès i en lloc d'aixecar els braços i celebrar-ho, el que és habitual en aquests casos, obsequia fent fotifarra als que no creien en ell. I així apareixerà demà a tots els diaris italians, per entristir més un dia complicat per la protesta de diversos equips contra la genial ofensiva que Nairo Quintana va llançar  dimarts per guanyar i situar-se líder de la ronda italiana.

Notícies relacionades

L'organització del Giro no va estar gens encertada al voler prendre decisions que no li corresponen. Qui decideix si un descens és perillós, qui determinar parar o anul·lar un tram d'una etapa són els jutges internacionals designats per l'UCI, en aquest cas sota la presidència, el comissari que més mana en la ronda italiana, de l'espanyol Roberto Ariznavarrete. L'organització no té competències i  dimarts, a través de l'emissora on els directors reben la informació de la carrera, van llançar diversos missatges que van poder confondre alguns tècnics sobre les mesures de seguretat preses en el descens de l'Stelvio, que alguns van creure entendre com una possible neutralització.

En aquesta teoria es van escudar aquest dimecres alguns equips perdedors, com l'Omega de Rigoberto Urán. Mai, en cap carrera oficial, s'ha suspès un descens per pluja; en un Stelvio, per un altre costat, en què no es va produir cap caiguda. Aquests equips van mirar aquest dimarts que Quintana fos penalitzat amb els 55 segons, segons els seus comptes, que el colombià va guanyar sobre la resta de favorits durant la baixada. L'Associació Internacional d'Equips va emetre un comunicat on es va mostrar la "decepció" per la falta de coherència de l'organització del Giro, que van catalogar de "decebedor" per l'embolic organitzat a l'Stelvio. L'UCI va donar la raó als seus comissaris que van ratificar la gesta de Nairo. Demà, torna l'alta muntanya.