Urán mostra la seva flaquesa a Oropa i deixa el Giro obert

El líder conserva la 'maglia rosa' però cedeix davant Pozzovivo i Quintana en la duríssima pujada al santuari marià

Urán, amb el mallot de líder, seguit per Evans i Quintana en els primers compassos de l’ascensió a Oropa.

Urán, amb el mallot de líder, seguit per Evans i Quintana en els primers compassos de l’ascensió a Oropa. / AP / FABIO FERRARI

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / Barcelona

Els sentiments ciclistes a Colòmbia són tan intensos, tan efervescents, que qualsevol corredor d'aquell país s'ho ha de pensar dues vegades abans d'atacar el líder. I ha de fer-ho amb fredor encara que sigui pujant veloç un port amb l'excitació de la competició. Un error, una badada, no calcular les conseqüències pot sepultar l'executor, noquejar el compatriota, si el moviment després no fructifica i un estranger agafa la 'maglia rosa'.

Per aquesta raó, aquest dissabte a Oropa i possiblement en les pròximes cites del Giro fins que Rigoberto Urán, en el cas que succeeixi, es desprengui de la 'maglia rosa', mai serà Nairo Quintana el primer a castigar el seu compatriota. No pot fer-ho. No es mourà mai fins que ho faci un altre. I més, molt més, si qui executa el primer demarratge seriós és Domenico Pozzovivo, el més fort (l'únic) als Apenins i aquest dissabte el primer que s'ha mogut per atacar Urán, un líder que ha mostrat flaquesa, que ha exhibit dubtes, fins al punt de no respondre a Cadel Evans, quan l'australià va prémer el pedal de l'accelerador en els metres finals, ja en les llambordes del santuari marià d'Oropa.

Aquest és un Giro on tots s'ho pensen dues, tres, quatre i fins a cinc vegades a l'hora d'atacar, on l'aficionat troba a faltar demarratges mínimament allunyats de la meta, on s'ha circulat massa a roda durant les dues primeres setmanes de competició. Aquesta és una ronda italiana que, per ara, està deixant un regust amarg. Ni Urán, a Oropa, ni Evans, en la contrarellotge, en teoria el seu territori, han demostrat ser els dominadors que semblaven. Pozzovivo sempre ha estat un corredor al qual ha faltat l'empenta final per convertir-se en una estrella, Rafal Majka Fabio Aru semblen massa joves i Quintana, danyat a la caiguda de Montecasino, causa de l'abandonament de Purito Rodríguez, al qual es troba a faltar, corre frenat pels antibiòtics, catarro inoportú.

Notícies relacionades

Aquests dubtes generals, units als d'Urán, alimenten la intensitat i el suspens en l'última fase de competició que s'inicia demà amb la pujada a Montecampione, que prosseguirà dimarts amb l'etapa reina i s'ampliarà fins dissabte amb l'ascens a les parets verticals del Zoncolan.

La diferència d'Urán, sent important en relació, sobretot a Pozzovivo i Quintana, potser no li resulta suficient. El Giro està viu, encara que fins ara no hagi ressaltat massa, una ronda italiana on els escapats, com Enrico Battaglin a Oropa, també recullen els fruits dels triomfs d'etapa.