Rigoberto Urán fa història al Giro

El ciclista colombià guanya la contrarellotge i es converteix en el primer corredor del seu país que es vesteix de rosa

Rigoberto Urán, amb el mallot rosa, al podi del Giro.

Rigoberto Urán, amb el mallot rosa, al podi del Giro. / AFP / LUK BENIES

1
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / Barcelona

No tots els dies es viuen jornades històriques en el ciclisme. Perquè no en totes les etapes es donen exhibicions com l'oferta aquest dijous per Rigoberto Urán, una gesta que l'ha convertit en el primer colombià que es vesteix amb la 'maglia rosa' del Giro. I ho ha fet com els grans campions, guanyant la contrarellotge, allà on ha arrasat tots els seus rivals; sense contemplacions, des de Cadel Evans, que ha perdut el liderat, fins al seu compatriota Nairo Quintana, que, a partir d'ara, haurà de guerrejar sense contemplacions per restar els 3.29 minuts de diferència amb què el seu paisà el supera a la general.

Notícies relacionades

El país de Colòmbia va passar uns anys en silenci, callat en matèria ciclista. Va passar des que van envellir els dos mites d'aquest esport, Lucho Herrera, el primer 'escarabat' que va guanyar una gran ronda per etapes, la Vuelta, i Fabio Parra, el primer que va trepitjar el podi de París, rere l'estela de Pedro Delgado Steven Rooks. Des de Colòmbia va emergir la nova generació, Quintana, Carlos Betancur i Rigoberto Urán, al capdavant. I fixant-se en ells només cal repassar el palmarès del trio aquests últims mesos: Quintana, segon del Tour 2013; Betancur, vencedor de la París-Niça 2014 i, ara, Urán, al capdavant d'un Giro que, a més, pot guanyar.

Potser aquests últims mesos la substancial millora en la contrarellotge d'Urán ha estat acompanyada de certa docilitat a la muntanya, un aspecte, l'únic, si es produeix, que el pot apartar d'una 'maglia rosa' que té ben fixada al cos. Queden totes les Dolomites per córrer, etapes d'alt voltatge (dimarts, si la neu no ho impedeix, es pugen els mites del Gavia i l'Stelvio) i una tercera setmana carregada de tots i cadascun dels ascensos possibles liderats pel terrible Zoncolan. Si hi ha un moment de fragilitat els minuts cauen com si fossin centèsimes. Però, després de l'exhibició d'aquest dijous Urán sembla inqüestionable i aquests són els números: avantatja en 37 segons Evans (de nou, per sota del que s'esperava en una crono), en 1.52 minuts Rafal Majka, l'enorme revelació de la carrera al capdavant del Tinkoff de l'absent Alberto Contador, i els 3.29 minuts referits a Quintana, de qui s'espera que arribi l'atac que encara no s'ha produït.