Giro

L'holandès Weening guanya la novena etapa en un final en altura

Evans manté el liderat i Pozzovivo obté la quarta plaça de la general

Weening aixeca els braços a la meta de Sestola.

Weening aixeca els braços a la meta de Sestola. / AFP / LUK BENIES

2
Es llegeix en minuts

L'holandès Pieter Weening (Orica), de 33 anys, s'ha adjudicat la novena etapa del Giro d'Itàlia, entre Lugo i Sestola, de 174 quilòmetres, segon final en altura, després de la qual l'australià Cadel Evans (BMC) ha conservat el jersei rosa de líder. Weening s'ha imposat al seu company d'aventura, l'italià Davide Malacarne (Europcar), a la part final de l'etapa. El també italià Domenico Pozzovivo ha arribat uns segons després, al superar a la recta final l'australià Cadel Evans.

Ha estat una jornada que ha deixat les coses com estaven, encara que l'italià Pozzovivo ha esgarrapat gairebé mig minut a Evans --s'ha col·locat quart de la general--, que ha donat la sensació que no ha volgut forçar, ja que té una bona renda a la general i queda molta muntanya. La sortida ha estat una mica nerviosa, amb molts intents d'escapada que no han anat enlloc a causa del control de l'equip del líder.

Caiguda massiva

Una caiguda massiva, cap al quilòmetre 50, ha trencat el gran grup i la tranquil·litat que havien imposat Evans i el seu equip. Aquest ordre s'ha trencat i ha facilitat l'escapada del dia. Els protagonistes han estat Berard (AG2R), Rodríguez i Bandiera (Androni), Barbin (Bardiani), Tanner (Belkin), Gatto (Cannondale), Bono (Lampre-Merida), Duque (Colòmbia), Monsalve (Neri Sottoli), Van der Sande (Lotto-Belisol), Weening (Orica-GreenEdge), Malacarne (Europcar), Puccio (Sky) i Vorganov (Katuixa). La bona entesa en aquest grup punter li ha permès obrir un espai de fins a vuit minuts quan faltaven 64 quilòmetres per al final. Novament, els components del BMC han tornat a imposar un fort ritme per evitar sorpreses, un ritme que ha deixat veure la carències de diversos corredors, és el cas de l'australià Matthews, vencedor d'una etapa i exlíder, i de l'italià Scarponi, guanyador de l'edició de 2011.

Al tram final, l'entesa dels fugats ha deixat de funcionar, i el marcatge i les mirades entre ells, a ser una constant, ja que ningú volia assumir la responsabilitat i malgastar forces a l'alt de Roccheta Sandri, de quarta categoria, amb el cim ubicat a només 30 quilòmetres de la línia de meta.

Notícies relacionades

L'excampió olímpic Samuel Sánchez, company del líder Evans, era el més actiu en el grup principal; mentre que l'australià David Tanner (Belkin) deixava els seus companys d'aventura i coronava primer Roccheta Sandri, amb gairebé quatre minuts sobre Evans, el colombià Quintana (Movistar), que ha fet la sensació que està en un bon moment, i la resta de favorits.

Atac de Pozzovivo

Els favorits han començat la seva guerra particular a meitat del port de 16 quilòmetres i el primer a sortir a escena ha estat l'italià Pozzovivo, després el colombià Rigoberto Urán i, a darrere seu, Evans. El duo del capdavant també ha mantingut el seu duel particular, amb un marcatge que s'ha decantat per la força de l'holandès davant un italià que ha intentat anar-se'n en diverses ocasions, però sense èxit. El que sí que ha tingut èxit en els metres finals ha estat Pozzovivo, que ha esgarrapat gairebé mig minut a Evans, a Diego Ulissi, vencedor de dues etapes, i al colombià Rigoberto Urán, revelació en l'edició passada amb el seu tercer lloc. La carrera es reprendrà dimarts amb la desena etapa, amb sortida a Mòdena i arribada a Salsomaggiore, de 184 quilòmetres, després de la segona jornada de descans.