Roche venç en nom de Contador

El ciclista irlandès s'imposa en la primera arribada en pujada en una etapa marcada per l'enfonsament de Samuel Sánchez

Nicolas Roche aixeca els braços, al cim del Monte da Groba.

Nicolas Roche aixeca els braços, al cim del Monte da Groba. / REUTERS / MIGUEL VIDAL

2
SERGI LÓPEZ-EGEA

Nicolas Roche s'ha imposat en la segona etapa de la Vuelta, que ha acabat aquest diumenge al cim del Monte da Groba, als afores de Vigo, primera arribada en altitud d'una ronda espanyola a la qual encara falten 11 metes en pujada; Déu n'hi do. I ha guanyat en nom del seu cap de files, absent de la prova, Alberto Contador, per qui es va entregar al Tour i a qui ha demanat respecte, a la meta, pel descrèdit que va patir al juliol, al finalitzar la 'grande boucle', per part del milionari Oleg Tinkov, que va suposar la ruptura del patrocini del Saxo Bank amb l'entitat bancària russa Tinkoff. Roche, d'aquesta manera, ha aconseguit el seu primer triomf en una etapa d'una gran ronda de tres setmanes, després que estigués a punt d'aconseguir-la a Las Rozas, el 2008, en una jornada completa d'inoblidable ciclisme.

Roche és abanderat d'una gran saga familiar. El seu pare, Stephen, va ser el vencedor del Tour de 1987, en una inoblidable lluita amb Pedro Delgado, el mateix any en què es va imposar al Giro i al Campionat del Món. El seu cosí germà és Dan Martin, vencedor de la Volta, guanyador de la Lieja-Bastogne-Lieja i de l'etapa de la ronda francesa del 2013 que va finalitzar a la localitat pirinenca de Bagnères de Bigorre. El corredor irlandès del Saxo va demarrar a l'últim quilòmetre de l'ascensió al Monte da Groba, on es va esprémer el conjunt Movistar d'Alejandro Valverde. Va atacar també Dani Moreno, per buscar la primera victòria per al Katuixa. El ciclista madrileny resident a Andorra va travessar la meta en segona posició. Valverde i Purito van esgarrapar dos segons a Vincenzo Nibali que es va vestir de líder encara que amb una dada molt important a tenir en compte: els sis ciclistes que dissabte el van acompanyar al tram final de la contrarellotge final es van despenjar; entre ells Brajkovic, que era el líder. Des del primer moment l'Astana es va quedar sense efectius.

Però la nota negativa de la jornada va estar protagonitzada per un Euskaltel que viu amb pesar l'última presència a la Vuelta. Samuel Sánchez es va quedar sense forces per travessar la meta a 2.41 minuts de Roche, acompanyat d'Igor Antón, en hores baixes, i sorprenentment de Sergio Henao, cridat a ser el cap de files de l'Sky a la ronda espanyola.

Demà dilluns es disputa la tercera etapa, amb arribada en pujada, entre Vigo i el Mirador de Lobeira, de 184 quilòmetres.