TOUR DE FRANÇA

Comença l''era Froome'

El ciclista britànic s'adjudica el Tour de les 100 edicions, seguit de Quintana i Purito

Kittel, el millor esprínter de la ronda francesa, venç a París

Els corredors circulen per la riba del Sena, amb la Torre Eiffel al fons

Els corredors circulen per la riba del Sena, amb la Torre Eiffel al fons / CHRISTOPHE ENA (AP)

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / París (Enviat especial)

La nit deParís ha estat groga i així s'ha acolorit també la il·luminació de l'Arc del Triomf aquest diumenge, amb el mateix color que han pintat les lletres dels cotxes de l'equip Sky. Els ciclistes, ambChris Froome al capdavant, han girat per primera vegada pel colossal monument parisenc en l'última etapa delTour de les 100 edicions, que s'ha disputat al vespre i que s'ha endut Marcel Kittel, el millor esprínter (ha guanyat quatre etapes).

Ningú dubta que ha començat una nova era en el ciclisme. IFroome, un britànic nascut a Kenya fa 28 anys, n'és l'abanderat, el corredor que es pot incorporar a la selecta llista d'una carrera meravellosa i que ha convertit en mites ciclistes comCoppi, Bobet, Anquetil, Merckx, HinaultiInduráin.I com ho era fins fa uns mesos l'ara innominable. "Sabia que per a mi era un repte important conquistar el jersei groc després del succés d'Armstrong.A mi també em va decebre perquè jo vaig començar a enamorar-me d'aquesta carrera en els anys del seu domini. Requerirà temps. Però jo tinc l'ocasió de demostrar a la gent que el ciclisme s'ha transformat".

Froome, de groc, brillant en la nit de París, bon escalador, fantàstic contrarellotgista, triomfant, mentre queAlberto Contador viu en un dilema --de fet,ha decidit acabar la temporada a París i no correrà la Vuelta--Vuelta, a l'espera queNairo Quintana es faci gran, i davant els feliços ulls dePurito Rodríguez, en la sevaestupenda tercera plaça del podi. Ja hauria pogut guanyar el Tour fa un any; més fort, molt més queBradley Wiggins, company però no amic, a qui hauria pogut deixar en qualsevol cim amb una senzilla bufada, però el van frenar, el van lligar, el van amarrar...

Als Pirineus 2012, mentreAlejandro Valverde (una vegada més totalment maleït amb la ronda francesa) triomfava a Peyragudes, aFroome li va agafar per atacar 'Wiggo'. Va ser el divorci, el principi del final deWiggins, ara desaparegut en combat i amb un futur totalment diferent del deFroome: la incertesa d'un i la seguretat de l'altre. "El Tour és el cim per a un ciclista. A mi m'agradaria tornar-hi cada any i guanyar a París. El repte m'agrada. Preparar-me com he fet aquest any. Però no em pregunteu quants Tours puc guanyar".

Un ciclista humà

Notícies relacionades

De groc ha arribat a la millor avinguda ciclista del món, davant de milers d'aficionats i davant dels ulls de molts corredors, vells ídols, convidats amb motiu de les 100 edicions. I ho ha fet, benvingut sigui, demostrant que és humà, no un superhome invencible, que no es doblega mai, perquè aAlpe d'Huez es va encallar mort de gana i perquè aSemnoz, l'últim dia, li van fer massa mal les cames i ja va tenir prou feina de seguir el ritme marcat en l'ascensió al principi perPuritoi al final perQuintana.

La llum va instal·lada al manillar deFroome. "Tinc molts anys de ciclisme, així que seguiré buscant la victòria a París", mentre que Contador lluita per tornar a il·luminar la seva carrera (aquest diumenge només ha pujat al podi amb els seus companys delSaxo, com a millor equip de la prova) després de fer enfadar, i molt,Froome per atacar-lo en els descensos.