LA RONDA FRANCESA

Purito treu Contador del podi

El ciclista vallesà pujarà al tercer esglaó del caixó a París, al darrere de Froome i Quintana, guanyador de l'etapa

Purito estira Quintana i Froome durant la pujada a Semnoz.

Purito estira Quintana i Froome durant la pujada a Semnoz. / JEFF PACHOUD (AFP)

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / Semnoz (Enviat especial)

Joaquim 'Purito' Rodríguezestarà aquest diumenge al podi deParís alTour de les 100 edicions. El ciclista vallesà ha aconseguit a la penúltima etapa, amb final al port deSemnoz, treureAlberto Contador dels llocs de privilegi amb un atac a 8 quilòmetres de la meta al qual només han pogut respondre el líder i virtual guanyador de la prova,Chris Froome, i el colombiàNairo Quintana, vencedor de l'etapa.

Purito ha pres la sortida amb les idees clares. Preferia el podi de París a un triomf d'etapa. Així que a la pujada final de la jornada, després queAlejandro Valverde intentés marxar en solitari per endurir la carrera, ha assumit la responsabilitat i ha llançat un atac a 8 quilòmetres de meta al qual, en principi, només ha respost Quintana i, en segona instància, Chris Froome. Contador ni ha pogut intentar seguir-los.

Bo per a tots

Als tres ciclistes, que de seguida han caçat l'aventurerJens Voigt (infatigable als seus 41 anys), els anava bé l'escapada. Froome distanciava el segon classificat i podia aspirar a la seva quarta etapa; Quintana pujava a la segona plaça de la general i Purito completava el seutrio de podis a les grans voltes: tercer a laVuelta del 2010 i 2012, segon al Giro del 2012 i tercer al Tour del 2013. Tot i queRoman Kreuziger havia atrapat el seu cap de files, Contador, i l'estirava per escurçar distàncies, a 5,3 quilòmetres de meta Purito ja tenia els 47 segons d'avantatge sobre el de Pinto que capgiraven la classificació.

Notícies relacionades

Amb la general decidida, a un quilòmetre de la meta Froome ha llançat un atac per guanyar l'etapa. Quintana hi ha respost i, al veure's més fort, ha decidit anar-se'n en solitari a buscar la seva primera victòria d'etapa al Tour, en què tot i serdebutant, ha aconseguit una etapa, la general dels joves i, gràcies als punts sumats en aquest últim port, també la de la muntanya. Purito ha entrat en segona posició, a 16 segons, i Froome tercer, a 29. Valverde ha estat quart i Contador ha entrat setè, a 2.27 minuts.

Quatre espanyols en el 'top ten'

Froome guanyarà aquest diumenge el segon Tour consecutiu per a la Gran Bretanya i per a l'equipSky. Quintana aconseguirà el millor lloc d'un colombià en la història de la prova, per sobre del tercer lloc deFabio Parra el 1988. A més, tanca un Tour fabulós per a l'equipMovistar, que ha aconseguit tres etapes (la de Quintana i les dues deRui Costa), s'emporta dos 'maillots' i un podi i no s'ha proclamat vencedor per equips per la desgraciada etapa de l'avaria de Valverde i els ventalls. Laclassificació per equips és, precisament, l'únic consol per a Contador i el seu equip, elSaxo Tinkoff. Espanya tindrà quatre representants al'top ten': Purito (2n), Contador (4t6), Valverde (8è) iDani Navarro (9è).Peter Sagan serà el guanyador de laclassificació per punts.