MUNDIAL DE NATACIÓ

El Sant Jordi s'inunda d'al·legories per inaugurar els campionats

Un 4 de 7 nascut del fons de la piscina culmina una cerimònia d'obertura plena de significat

Els Castellers de Barcelona aixequen un castell a la piscina instal·lada al Palau Sant Jordi, durant la inauguració dels Mundials de natació.

Els Castellers de Barcelona aixequen un castell a la piscina instal·lada al Palau Sant Jordi, durant la inauguració dels Mundials de natació. / JAVIER SORIANO (AFP)

2
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL / Barcelona

No ha estat lacerimònia inaugural que ha obert els Mundials de natació un acte comparable, ni de bon tros, al delsJocs Olímpics del 92. Les magnituds no són comparables. PeròHansel Cereza, el director artístic, cofundador de La Fura del Baus i capità del vaixell de foc que va entrar aquell estiu a l'Estadi Olímpic per quedar-se en el record de tots, ha recorregut de nou a les metàfores, les al·legories i els elements naturals per teixir un poètic homenatge a l'element més bàsic que conforma la vida, l'aigua que presidirà la vida de la ciutat durant la pròxima quinzena.

Cereza ha construït, en els 20 minuts creatius d'una cerimònia d'una hora, una història de somnis infantils fets realitat. Eldesert en què s'ha convertit el fons de lapiscina delPalau Sant Jordi, símbol d'un món estèril i sense futur, s'ha anat convertint a mesura que passaven els minuts en una font de vida, poblada d'éssers bells habituats en el medi aquàtic. Uncastell de dificultosa execució, un 4 de 7 amb dos dels seus pisos per sota de la superfície, carregat i descarregat a la perfecció pelsCastellers de Barcelona, ha estat el moment àlgid que ha simbolitzat la simbiosi entre l'ésser humà i l'aigua revitalitzant capaç de crear riquesa, vida i felicitat.

Actor de 89 anys

No ha estat, no obstant, l'únic moment impactant d'una representació plena de cops d'efecte. Una nena que es llançava a l'aigua alPort de Barcelona apareixia del fons de la piscina de la muntanya deMontjuïc, per art de màgia (a més de per tenir una germana bessona). Més endavant, el veterà submarinista i fotògraf dels marsEduard Ametlla es convertia, als seus 89 anys, en actor per un dia per representar l'avi que salva el món de la sequedat definitiva al passar un medalló amb l'última gota d'aigua al nen protagonista de la història, de 8 anys, que perd la seva por a l'aigua (no sap nedar) i es llança finalment a la piscina per emergir com un campió de l'estil papallona. Un nedador que al seu torn, com tancant el cercle de la vida, emergeix com el venerable ancià que ha salvat el planeta Terra gràcies a la seva passió pelPlaneta Aigua, el lema d'aquest Mundial.

Xiulets i juraments

Notícies relacionades

La representació, aquests 'Somnis d'Aigua' que han constituït tota una oda al líquid element, ha estat el centre d'una cerimònia en què també ha tingut protagonisme l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), que ha interpretat tota la música composta perSalvador Niebla i arreglada perJoan Albert Amargós.

Els xiulets al presidentArtur Mas (també n'hi ha hagut a l'himne espanyol), que ha estat qui ha inaugurat els Mundials, no han faltat, com tampoc eljurament dels atletes, aquesta vegada a càrrec d'Erika Villaécija.