La ronda ciclista francesa

Purito posa la directa

El ciclista català i Quintana noquegen Froome a Alpe d'Huez en un altre mal dia de Contador

Porte, Froome, Purito i Quintana,en la pujada a Alpe d’Huez, ahir.

Porte, Froome, Purito i Quintana,en la pujada a Alpe d’Huez, ahir. / AFP / JOEL SAGET

3
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA

Els superhomes ja no existeixen en ciclisme. Davant centenars de milers de persones, reunides en l'ascensió més multitudinària mai abans vista a Alpe d'Huez, Chris Froome va aixecar el peu. Va ser una baixada de sucre, una crisi, unapájara, testimoni de l'esforç, la cara humana del mallot groc, a qui alguns, sense proves, qüestionaven. No va poder seguir, a falta de cinc quilòmetres per culminar la segona ascensió al cim dels 21 revolts, els dos ciclistes més en forma en aquests moments, els que el van tutejar, els que el van deixar anar i els que han decidit desplaçar Alberto Contador de la segona plaça de la general: Nairo Quintana i Purito Rodríguez.

Al madrileny no li surten els comptes en aquest Tour. Ahir va atacar a 32 quilòmetres. ¿Una bogeria? Tan perillós era el descens de Sarenne que fins i tot Contador va decidir frenar després de distanciar en companyia del seu delfí txec, Roman Kreuziger, ara quart de la general, Froome i el seu seguici, centrat exclusivament en la figura de Richie Porte, el seu àngel particular de la guarda.

LA CRÍTICA / «Va malgastar unes forces que després ha trobat a faltar», el va qüestionar Froome. Certament, el britànic va tenir part de raó. Amb un sol company, Contador no podia anar gaire lluny en una baixada que, la veritat, era una crida al suïcidi. Ni va ser espectacular, ni va tenir un color apropiat, sense públic per raons ecològiques; poca referència perquè torni a repetir al Tour.

A Contador no li van les cames. Avui, etapa 19a i cinc ports, és el dia que el corredor madrileny té marcat en vermell, el tot o res, perquè continua insistint que el segon lloc no li interessa, una cosa així com una derrota per a un ciclista que ja ha arribat de groc a París. Se li ha d'agrair que és l'únic que s'atreveix a atacar des de lluny. No obstant, després, com ahir a sis quilòmetres d'Alpe d'Huez, es queda sense forces, com li va succeir a Aix-3-Domaines i també al Mont Ventoux. «No em pujaven les pulsacions. Va ser un mal dia i encara hauria pogut ser pitjor».

A Contador, malgrat que no viu un idil·li amb la segona plaça de la general, tampoc li interessa caure derrotat davant un xaval de 23 anys, que va per a grandiosa figura del ciclisme, Quintana, que ja és tercer de la general, a tot just 21 segons de distància, ni tampoc davant Purito, a qui va noquejar a la Vuelta, i que sembla trobar-se fresc com una rosa en aquesta part final de lagrande boucle.

Purito i Quintana, ahir a Alpe d'Huez, van aconseguir el que Contador ha intentat una vegada i una altra. Ells dos van noquejar Froome, que va tenir la immensa fortuna de tenir al seu costat Porte. Quedaven cinc quilòmetres i va aixecar el braç. Porte accelerava i el seu cap no podia seguir-lo. Crisi. Fet inesperat per a un corredor que semblava pujar el Ventoux amb un motor forabord. Porte li va passar un gel de glucosa, que va prendre tan ràpid que es va convertir en una cosa així com la poció màgica d'Astèrix. Salvat. Vint segons de penalització. «Me l'ha donat un company», va justificar en roda de premsa. Però el reglament, que no sempre és just, no permet avituallament en els últims quilòmetres. Potser s'hauria de canviar la norma, en un ciclisme que ha d'apostar només per les ajudes legals, com el gel que ahir es va apiadar de Froome.

Notícies relacionades

Per darrere, Contador volia i no podia. Davant, com sempre sol passar, Quintana i Purito no acabaven de posar-se d'acord. I molt per davant seu, Christophe Riblon desfermava la bogeria a la meta d'Alpe d'Huez: victòria, la primera d'un francès, i el seu nom en un revolt del qual no se sap el número, ja que l'estació d'esquí encara no ha decidit si retira Lance Armstrong dels viratges dedicats pels seus triomfs el 2001 i el 2004.

INCÒGNITES / Purito, enorme a Alpe d'Huez com ho va estar dimecres a l'estranya contrarellotge de Chorges, més aviat una cronoescalada, ja toca el podi amb la punta dels dits, tot just 30 segons i dos dies grans de muntanya, amb diverses incògnites obertes: el comportament de Froome després del seu defalliment d'ahir, la promesa ofensiva de Contador i fins i tot un xafarranxo del Movistar, executat per Alejandro Valverde en favor de Quintana, del qual Purito també podria treure un profit excepcional. El Tour encara no ha dit l'última paraula.