Anar al contingut

TOUR DE FRANÇA

Contador roba un minut a Froome i Valverde en perd 10 en una etapa per emmarcar

El madrileny puja a la tercera plaça i el murcià baixa a la 16a després de trencar la roda en l'avituallament i de l'atac del conjunt Belkin

SERGI LOPEZ-EGEA / Saint-Amand-Montrond (Enviat especial)

¿Qui li va posar a la 13a etapa l'etiqueta de 'transició'? Doncs gairebé han passat més coses en un recorregut pla que als ports dels Pirineus. La jornada de Saint-Amand-Montrond, al centre de França, ja ha quedat inscrita per la seva personalitat als llibres del Tour, en un dia, d'aparent calma si no hi ha vent, en què el ciclisme espanyol ha vist la doble cara de la moneda.

Cara per a Alberto Contador, que ha ascendit a la tercera plaça de la general, i creu per a Alejandro Valverde, que s'ha deixat 10 minuts, possiblement de forma injusta, després de tenir una avaria en l'avituallament i després que el conjunt holandès de Bauke Mollema (ara segon de la general) decidís passar a l'atac, en una acció de discutible 'fair-play'.

Tot ha començat a més de 100 quilòmetres de la meta. Martel Kittel, que ha vençut en tres etapes, ha punxat. Llavors ha estat quan l'Omega de Mark Cavendish ha originat un 'ventall' (portar el grup de banda a banda de la carretera quan hi ha vent perquè es produeixi un tall) i s'ha encès la batalla. Valverde anava perfectament instal·lat al cap del pilot, però a 84 quilòmetres de la meta, en l'avituallament, s'ha produït una frenada i un ciclista ha impactat contra la seva roda del darrere, que ha quedat destrossada.

Decisió errònia

Incomprensiblement, en lloc de canviar ràpid de bicicleta, s'ha optat per substituir la roda. El pilot principal se n'ha anat. Un drama. El murcià ha arribat a estar a 20 segons, però de seguida la pèrdua s'ha anat al minut. Ha tornat a reduir. I quan la diferència s'acostava als cinc minuts, de nou, el vent ha entrat en carrera. El Saxo-Tinkoff de Contador, a 23 quilòmetres de la meta, s'ha adonat que Chris Froome, el líder, anava descol·locat. ¡Ventall a la vista! El madrileny, amb la seva operació ofensiva, ha restat 1.09 minuts al mallot groc i ha demostrat que segueix viu al Tour, alhora que ha evidenciat que el britànic no té equip.

Valverde, per la seva part, amb la carrera llançada per davant, ja res ha pogut fer per evitar cedir en l'arribada 9.54 minuts i acomiadar-se del somni del podi (és 16è). L'acció del Belkin, a debat. En altres esports s'aposta i premia el 'fair-play'. ¿És lícit tirar quan un favorit punxa? Legal, evidentment, sí. Elegant, no. Valgui la frase de Froome: "Espero que si algun dia tinc una avaria no em facin el mateix que a Valverde".

Cavendish ha guanyat l'etapa. Aquest dissabte, la 14a, amb 'encerrona' a la vista, amb set petits ports pels voltants del Massís Central.

0 Comentaris
cargando