La ronda ciclista francesa

Contador i el seu equip planten cara a Froome

El madrileny arrodoneix una bona actuació a Niça al quedar a només 6 segons de l'Sky

4
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA

Niça és una meravella. No per les cases, ni els carrers. No perquè sigui la senya d'identitat de la rica Costa Blava. Niça és formidable per l'aroma ciclista. I perquè, després d'un inici massa turístic a Còrsega, el verdader aire de Tour, el de sempre, el que serveix per estimar aquesta carrera, ja es respira a la ronda francesa de les 100 edicions, la mateixa que ahir va contemplar un Alberto Contador radiant, per fi valent en una contrarellotge i amb els seus. El Saxo-Tinkoff va plantar cara al totpoderós Sky. O el que és el mateix, a qui està cridat a ser el principal adversari del madrileny en la lluita pel mallot groc: Chris Froome.

El Tour va voler començar una carrera més pels paisatges, portant les metes lluny de les ciutats i dels aficionats i tenint tothom amb l'ai al cor per carreteres d'estampa fotogràfica però que radiaven perill a cada revolt. Adéu a Còrsega i benvingudes les masses, les que s'aglutinen als carrers i les que, a vegades, quan són tan nombroses, juguen males passades als ciclistes.BenjaNoval, cridat a ser el protector de Contador en les etapes planes que ara vénen (arribades a Marsella i Montpeller), va acabar a l'hospital perquè tot just al sortir el Saxo-Tinkoff, un espectador li va clavar un cop i li va destrossar un dit de la mà esquerra.

La baixa -Noval de seguida es va despenjar per deixar Contador amb només set ajudants- va tenir conseqüències més enllà del dolor del ciclista. Amb nou, segurament, el Saxo-Tinkoff hauria restat aquell instant de sis segons que ahir li va treure Froome amb l'ajuda dels seusdelfins.

Malgrat el contratemps, Contador i els seus van brillar en una Niça calorosa que va aclamar els corredors, que fa dies que viuen i gaudeixen del Tour amb exposicions, amb art, amb història, amb els records de 100 edicions; una ciutat que no rebia la carrera des del 1981.

LA META DE LA PARÍS-NIÇA / A la mateixa avinguda on acostuma a acabar-se la París-Niça, laCarrera del Sol, Contador va poder comprovar el que sabia. Aquest any, sí. En aquest Tour sí que té un equip potent, que l'atén quan arriba un imprevist -l'atac de Froome a Ajaccio va ser neutralitzat per Nicolas Roche- i que l'impulsa en la contrarellotge; ahir, 25 quilòmetres, massa plans per al Movistar, que sortia com a principal favorit (setè, al final). A Niça va guanyar de forma sorprenent l'Orica australià, amb Simon Gerrans com a mallot groc, el conjunt que va encastar dissabte l'autobús a la meta de Bastia i va sembrar el caos a Còrsega.

«Tinc un gran equip. Hem fet una bona actuació. Estic molt satisfet perquè cada vegada vaig entrant més en forma». Contador estava content. Ja no li fan mal les ferides de la caiguda de dissabte i cada quilòmetre que se superarà ara pel Mediterrani continental és un menys cap als Pirineus, que arriben dissabte. Contador va veure que els seus homes forts a la muntanya també ho eren en la crono. Per exemple, Michael Rogers, que va obrir el camí l'any passat a Bradley Wiggins als Alps; el corredor que sap

com i de quina manera treballa l'Sky, per al qual va córrer fins a la tardor passada. Roman Kreuziger, un txec que ha guanyat la Volta a Suïssa, el Tour de Romandia i l'Amstel Gold Race. I un Roche que ahir va estar a punt de fer història al Tour de les 100 edicions. Al punt intermedi, el Saxo-Tinkoff va marcar el segon millor temps, a un sol segon de l'Omega, que en aquell moment liderava la classificació i que al final va cedir un segon als australians de l'Orica.

FILL DE CAMPIÓ / Si l'equip de Contador hagués guanyat la crono per equips, Roche s'hauria convertit en el primer fill d'un vencedor de la carrera que es vesteix de groc des de la creació de la prova el 1903. Stephen Roche es va imposar al Tour del 1987, en un vibrant duel amb Pedro Delgado. En aquest Tour col·labora com a relacions públiques de la firma automobilística Skoda.

Notícies relacionades

Tots ells van treballar a la perfecció en favor de Contador, que continua fent saltets sobre el seient en la contrarellotge. «No és preocupant ni negatiu. És com una mania seva. Si es baixen perYoutubeles imatges del meu germà en la contrarellotge d'Annecy, la que va guanyar en el Tour del 2009, també el veuran fent saltets», va explicar Fran Contador.

Valverde es va quedar a 17 segons de Froome. Purito va cedir una miqueta més (25 segons). Sense preocupacions per a tots dos. «Els favorits estem allà mateix. Estic content perquè em mantinc en la lluita». Paraula del ciclista murcià.