CICLISME

Froome guanya el Dauphiné i s'acredita com a favorit per al Tour

Contador pateix una caiguda sense conseqüències i Moreno acaba tercer en la general al superar Rogers

D’esquerra a dreta, Richie Porte, Christopher Froome i Dani Moreno, al podi de la Dauphiné.

D’esquerra a dreta, Richie Porte, Christopher Froome i Dani Moreno, al podi de la Dauphiné. / JEFF PACHOUD (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El britànic Christopher Froome (Sky) s'ha portat el triomf final de la prova francesa Dauphiné i amb això presenta la seva candidatura per conquistar el Tour de França, al superar amb claredat rivals directes com són els espanyols Alberto Contador (Saxo) i Alejandro Valverde (Movistar). El seu company d'equip Richie Porte ha pujat a la segona plaça del podi, que ha completat Dani Moreno (Katuixa) en detriment de l'australià Michael Rogers (Saxo).

Froome ha deixat clar en la vuitena i última etapa, entre les estacions alpines de Sisteron i muntanya de Risoul (155,5 quilòmetres), en què s'ha imposat a l'italià Alessandro de Marchi (Cannondale), que es troba en un moment perfecte de forma. El ciclista britànic d'origen kenyà ha realitzat un formidable ascens a l'última dificultat muntanyosa, amb final en l'alt de Risoul, per acabar segon, en una etapa marcada la pluja i les baixes temperatures, cosa que ha originat nombrosos abandonaments.

Una vegada més aquesta temporada, el guanyador, que substitueix en el palmarès de la carrera el seu compatriota i company d'equip Bradley Wiggins, ha donat una rebolcada al trident espanyol format per Contador, Valverde i Joaquín 'Purito' Rodríguez. En l'última ascensió de la jornada, en els 13 quilòmetres de pujada a la muntanya de Risoul, amb un pendent mitjà del 7%, s'ha mostrat tranquil davant els atacs dels rivals, especialment de Valverde i després de Contador, que ha patit una caiguda sense conseqüències.

Segur en tot moment

Froome ha deixat que els seus enemics descobrissin les cartes i, ben recolzat pels seus companys d'equip, ha esperat fins al tram final per superar-los i fins i tot acariciar la victòria d'etapa, que s'ha emportat De Marchi, supervivent d'una escapada que ha nascut cap al quilòmetre 14 amb 24 corredors, grup que a poc a poc s'ha anat reduint.

El tall inicial al pilot ha obligat els candidats al triomf a extremar posicions, assumir el control de la carrera, cosa que no ha dubtat a fer el conjunt Sky de Froome. Les esquadres de Valverde i Contador tampoc han escatimat esforços per intentar agafar el líder en algun defalliment, però sense èxit, doncs el britànic i els seus s'han mostrat segurs en tot moment.

Caiguda sense conseqüències de Contador

La carrera ha entrat en un moment complicat a falta d'uns 25 quilòmetres per al final, quan Contador ha caigut. Després d'entrar en el grup, ha hagut de fer tasques de gregari ja que el seu company d'equip Michael Rogers travessava per un mal moment i el seu tercer lloc en la general corria perill.

Notícies relacionades

Els esforços de l'espanyol no han aconseguit evitar el defalliment de Rogers i en el grup d'escapats De Marchi ha aconseguit quedar-se sol al capdavant de la carrera amb diversos corredors intercalats, entre ells Froome i Valverde, que ha acabat per tirar la tovallola davant el poder del britànic.

Així, el Dauphine ha servit per consagrar una mica més Froome i convertir-lo en el candidat més seriós per al Tour, com va fer a les voltes a Qatar i Romandía.