El Bayern Munic guanya la Lliga de Campions al vèncer el Borussia Dortmund (1-2)

L'holandès Arjen Robben sentència el partit en el minut 89 després d'un partit marcat per l'emoció

Robben marca el gol de la victòria.

Robben marca el gol de la victòria. / STEFAN WERMUTH (REUTERS)

4

El Bayern Munic s'ha adjudicat per cinquena vegada a la seva història la Copa d'Europa-Lliga de Campions a l'imposar-se aquesta nit a l'estadi de Wembley al Borussia Dortmund per 1-2.

Un gol de l'holandès Arjen Robben al minut 89 ha sentenciat un partit vibrant en què els dos porters havien estat protagonistes amb les seves grans intervencions.

El croat Mario Mandzukic ha avançat l'equip de Jupp Heynckes als 60 minuts, al rematar a porta buida una centrada de Robben, però als 68 ha igualat el Dortmund amb un penal de Dante sobre Marco Reus transformat per Ilkay Gündogan.

Després de perdre la final de l'any passat i la de 2010, el conjunt bavarès ha conquistat per fi a Londres la cinquena Copa d'Europa per a les seves vitrines, un títol que tanca amb honors el cicle de Jupp Heynckes al capdavant del Bayern abans que el català Pep Guardiola agafi les regnes la temporada que ve.

Dos coneguts

Era la setena ocasió en la història que la batalla final pel màxim títol europeu es lliurava a Wembley, testimoni en aquesta ocasió d'un xoc entre dos equips que es coneixen bé, dos mecanismes de rellotgeria acostumats a jugar sota pressió que van demostrar la seva sang freda des de l'inici.

El Borussia no creia en la condició d'equip menor que se li havia atribuït abans del partit davant el poderós equip bavarès, ni ha tingut en compte que estava mancat de la visió privilegiada del mitjana punta Mario Götze, lesionat, i ha saltat al camp sense frens, disposat a esclafar els de Jupp Heynckes.

Lewandowski i Blaszczykowski s'han encarregat de ficar la por al cos als milers de seguidors que vestien de vermell a les grades de Wembley al quart d'hora, però els futbolistes del Bayern, confiats en la seva capacitat de tombar d'una fuetada el rival més robust, no perdien els nervis.

Franck Ribéry, per l'esquerra, i Robben, per la dreta, han passat els vint primers minuts del partit a prop de la seva pròpia àrea, tancats per la pressió d'un atrevit Borussia que feia impossible que el cuir sortís de la zona del Bayern si no era amb xuts al camp contrari.

Grans porters

L'arquer Manuel Neuer ha salvat en més d'una ocasió el Bayern davant els cops de geni del golejador Lewandowski, que treia de polleguera els centrals Boateng i Dante, si bé els de Heynckes també s'havien presentat al camp de batalla ben armats.

Han desembeinat definitivament les espases cap a la mitja hora, amb un remat de cap de Mario Mandzukic i una arribada en solitari de Robben per la dreta que ha alarmat seriosament per primera vegada Jürgen Klopp, que fins i tot amb el seu equip dominant el duel no s'ha assegut ni un minut a la banqueta.

El descans no ha canviat el ritme de cap dels dos equips, que continuaven amb la mateixa dinàmica en el segon temps, llavors sobre una gespa d'un verd encara més intens per la il·luminació artificial i amb l'ambient dominat pel fum de les bengales d'alguns seguidors del Bayern.

El Borussia ha dominat el primer quart d'hora de la segona part, però ha rebut una patacada dels de Heynckes al minut 60. Robben i Rybéry han burlat l'última línia dels de Klopp perquè l'holandès acabés traçant un centre des de la línia de fons que Mandzuki ha rematat a la xarxa a porta buida.

Aparent duel controlat

Per davant al marcador, el Bayern semblava tenir el partit controlat i es disposava a deixar passar prop de la seva àrea l'última mitja hora, però la pressió ha pogut en aquesta ocasió amb el defensa Dante, que ha clavat una puntada al pit a Marco Reus a l'interior de l'àrea que ha arruïnat l'avantatge dels bavaresos.

L'àrbitre italià Nicola Rizzoli ha perdonat la segona groga al central, però ha assenyalar un penal que Ilkay Gündogan convertia amb un tret sec cap a l'esquerra del porter rival.

La baralla entre els dos bàndols alemanys ha quedat trencada en els últims 15 minuts, amb el Bayern emabalat en atac, inquiet per decidir el duel abans d'arribar a una pròrroga capaç de trencar els nervis del futbolista més experimentat.

Wembley es preparava per viure el temps afegit, i la certesa que el minut 90 arribaria amb l'empat al marcador ha fet baixar les defenses dels de Westfàlia.

El gran Robben

Robben ha arribar en carrera al minut 88 a l'extrem de l'àrea per emportar-se una pilota que els centrals del Borussia, massa tous, s'han deixat prendre, i ha encarat en solitari els últims passos per superar gairebé sense oposició el porter Weidenfeller i donar el cop definitiu a una final vibrant.

- Fitxa tècnica:

1 - Borussia Dortmund: Weidenfeller, Subotic, Bender (Sahin, m.90), Gündogan, Lewandowski, Reus, Hummels, Blaszczykowski (Schieber, m.90), Grosskreutz, Piszczek, Schmelzer.

2 - Bayern Munic: Neuer, Dante, Ribéry (Dias, m.90), Javi Martínez, Manzukic (Gómez, m.90), Robben, Boateng, Lahm, Müller, Alaba, Schweingsteiger.

Gols: 0-1, m.60: Mandzukic. 1-1, m.68: Gündogan, de penal. 1-2, m.88: Robben.

Àrbitre: Nicola Rizzoli (Itàlia). Ha amonestat Dante i Ribéry (Bayern), així com Groskreutz (Borussia) .

Incidències: Final de la Lliga de Campions disputada a l'estadi de Wembley davant 86.298 espectadors.