Intxausti assaboreix la victòria al Giro

El ciclista biscaí obsequia el Movistar amb la tercera victòria d'etapa

Beñat Intxausti dedica a la memòria de Xavi Tondo el seu triomf en la 16a etapa del Giro, a Ivrea.

Beñat Intxausti dedica a la memòria de Xavi Tondo el seu triomf en la 16a etapa del Giro, a Ivrea. / AP / GIAN MATTIA D'ALBERTO

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / Barcelona

Beñat Intxausti necessita un triomf així. Una victòria que fos com la targeta de presentació per entrar en la zona privada del club de les estrelles, allà on només hi accedeixen els socis que fan honors per mostrar que estan entre els pocs elegits capaços de guanyar etapes en una gran de tres setmanes com és el Giro, de moure's amb habilitat pels llocs d'honor de la general i d'esprintar, d'escapar-se per guanyar, per no deixar-se agafar, per xisclar de ràbia i dedicar-li la victòria a l'amic desaparegut. Dijous fa dos anys que se'n va anar Xavi Tondo. I ell va tenir la desgràcia de veure l'accident.

Té 27 anys i és ràpid, és hàbil, és intel·ligent, sap baixar, atacar en el moment precís i, si alguna cosa li faltava, decisió a l'hora d'atacar, ja l'ha trobat en aquest Giro. Va afirmar Beñat que es va equivocar quan va demarrar fa just una setmana, un atac que li va fer treure la llengua i que no va servir per a altra cosa que per començar a firmar la deserció de Bradley Wiggins. Té 27 anys i ja fa unes quantes temporades que vol demostrar que no vol quedar-se amb l'etiqueta d'eterna promesa biscaïna, com tantes altres, sorgides, sobretot, d'un lloc del planeta, anomenat Euskadi, i d'on surten corredors gairebé com si fossin bolets a la muntanya.

Notícies relacionades

Aquest és el seu Giro. Fa un any, una indisposició el va tombar en l'últim i decisiu cap de setmana, mentre observava en la distància la 'maglia rosa' de Purito Rodríguez, qui per cert, aquest dimarts, ha conegut ja oficialment que el seu equip, el Katuixa, ha acceptat renovar-lo per dos anys més junt amb el seu seguici espanyol (Dani Moreno, Albert Losada, Xavi Florencio i Ángel Vicioso). I en aquesta ronda italiana ja s'ha vestit de rosa, ja ha après a atacar, ja ha deixat de ser una promesa per convertir-se en una realitat amb el carnet VIP a la butxaca, gràcies a exhibicions com la demostrada a Ivrea, on ha finalitzat la 16a etapa del Giro, la de la seva victòria, la de la tercera del Movistar, un equip que està entusiasmant en un any on necessita més que el bon fer d'Alejandro Valverde. Necessita ressons com el d'Intxausti per si hi ha alguna indecisió per continuar el camí del conjunt més enllà del 2013, que quedi dissipada immediatament.

Intxuasti s'ha imposat en una etapa marcada per l'encerrona del petit però dur port d'Andrate, en cuyo descens va atacar Samuel Sánchez, com abanderat del seu antic gregari a l'Euskaltel. Intxausti es fue poc després, peleó i va guanyar l'esprint. En la distància, a pocs segons, Vincenzo Nibali va conservar la maglia rosa. Dia gran al Giro. Dia Intxausti... i també dia IntxaustiXavi Tondo