GIRO D'ITÀLIA

El colombià Urán agafa el comandament de l'Sky a l'alta muntanya

Nibali i Evans demostren que són els més forts en una altra jornada en què falla Wiggins

Urán, al podi, al guanyar la 10a etapa del Giro.

Urán, al podi, al guanyar la 10a etapa del Giro. / LUK BENIES (AFP)

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / Barcelona

Tres noms propis s'han significat en la primera arribada en pujada del Giro 2013. Un ha estat el colombià Rigoberto Urán, vencedor de l'etapa, que ha obert el dubte sobre si és ell i no Bradley Wiggins el verdader cap de files de l'Sky. Els altres dos han estat Vincenzo Nibali, que ha tornat a demostrar que és el més fort de la carrera, i Cadel Evans, que, a l'inici de la segona setmana, sembla que és l'únic que pot enterbolir el camí triomfal del 'Tauró' sicilià.

L'Sky, fidel a la seva filosofia, no s'ha amagat i des del primer quilòmetre ha posat un ritme infernal amb la intenció d'aïllar Nibali i deixar-lo sense gregaris de l'Astana per quan arribés l'ascensió final a Montasio, la primera meta en altitud del Giro. Tot el món creia que el moviment de l'Sky era en previsió a un atac de Wiggins en el moment decisiu. Però ha passat el contrari.

Just quan han començat a aparèixer les rampes més dures de Montisio, a sis quilòmetres de la meta, qui ha demarrat ha estat Urán. I aquí es presenta el dubte. ¿Ha atacat a l'espera que altres rivals es moguessin? ¿Ho ha fet perquè sabia que Wiggins tornaria a cedir perquè ell és el verdader cap de files del conjunt anglès?

Accelerada d'Intxausti

A quatre quilòmetres s'ha originat la circumstància que, almenys, ha clarificat el que ja s'ha evidenciat des de començament de ronda italiana. 'Wiggo' no està tan ferotge com al Tour 2012, que va guanyar. Ha accelerat Beñat Intxausti (primer ciclista espanyol de la general, en 11a posició, a 4.23 minuts de Nibali, en una altra jornada en què ha flaquejat Samuel Sánchez), cosa que ha servit perquè el ciclista britànic perdés contacte amb Nibali i Evans.

Notícies relacionades

Fins al final Urán ha mantingut el tipus per guanyar. Nibali ha deixat clar que és el més fort per superar, fins i tot, una avaria a la bici a falta d'un quilòmetre. I Evans, com sempre, com ha fet tota la vida, sense deixar-se veure, a roda, però sense despenjar-se per mantenir la segona plaça de la general, a 41 segons de Nibali i perfilar que, per ara, és l'únic que inquieta el regnat de l'italià amb el dubte de saber qui és el cap de l'Sky.

En la general Urán és tercer, a 2.04 minuts, tan sols un segon millor que el seu aparent cap de files, sir Bradley Wiggins. Ryder Hesjedal, vencedor fa un any, ha perdut 20 minuts. Aquest dimecres el Giro es torna a vestir amb les millors samarretes de muntanya.