LA RONDA CICLISTA CATALANA

La Volta es presenta amb figures i recorregut

Dues etapes seguides de muntanya esperen Wiggins, Purito, Valverde i Evans

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Difícilment la Volta, que començarà aquest dilluns a Calella i que finalitzarà diumenge a Montjuïc, havia aconseguit aquests últims anys reunir en un mateix plató les dues essències necessàries perquè una carrera pugui obtenir una invitació a l'èxit: les millors bicicletes i un recorregut en què es puguin lluir; amb tres etapes de les set que estan previstes que poden adquirir una importància vital de cara a la classificació final: els dos dies consecutius de muntanya, dimecres a Vallter 2000 i dijous a Portainé, i la jornada final de Barcelona, que consta de vuit ascensions a la muntanya olímpica.

En el nou ciclisme, allunyat de la foscor del passat, les grans figures ja no s'amaguen en les carreres que donen la benvinguda a la primavera. Arriben i se saluden cordialment, però quan es baixa la bandera de seguida es col·loquen el ganivet a la boca. Sense pietat. La setmana que ve, a la Volta i a les carreteres de Catalunya, se citen les grans figures del pilot amb l'excepció d'Alberto Contador, ja que el de Pinto no ha inclòs la ronda catalana en el seu calendari previ al Tour. Però, en canvi, sí que hi participen dos vencedors de la carrera catalana, com són Purito Rodríguez i Alejandro Valverde, en la que serà la primera presentació estel·lar de la temporada de sir Bradley Wiggins, el campió del Tour 2012 i el triomfador de la contrarellotge olímpica de Londres, que en aquest 2013 ha escollit afrontar el Giro abans de tornar a la ronda francesa.

Fa un any per aquestes dates, Wiggo ja havia entrat en forma a l'apuntar-se la victòria a la París-Niça. Possiblement, a diferència de les figures espanyoles, a l'anglès li hauria agradat trobar-se amb una contrarellotge per terres catalanes, però, en canvi, sí que podrà provar tota la maquinària de l'Sky, sense cap mena de dubte el millor equip del pilot mundial, en el que significa el treball comunitari.

Calella, territori de fugues on fa un any va triomfar Michael Albasini, el vencedor final (que no s'ha inscrit en la prova), obre la gana de Volta. Dimarts s'arribarà a Banyoles, marc per a un esprint massiu. Dimecres i dijous seran les etapes clau als Pirineus; divendres, a Lleida, un altre cop els velocistes tindran alguna cosa a dir perquè dissabte, a Valls, en homenatge a Xavi Tondo, el coll de Lilla pot deparar una sorpresa inesperada, abans que tot es resolgui a Barcelona, en una carrera que, una altra vegada, tornarà a comptar amb imatges en directe, a través d'Esport3, Teledeporte i Eurosport (15.25 hores).

Notícies relacionades

MÉS FIGURES / Serà una ronda catalana en la qual també s'han inscrit altres figures com Cadel Evans, guanyador del Tour 2011 i que va estar més apagat del que s'esperava en la recent Tirrè-Adriàtic. Una prova en la qual tampoc es pot oblidar Ryder Hesjedal, el ciclista canadenc que va privar de la victòria final Purito al Giro. Hesjedal va tornar al Tour però tot just començar una caiguda el va apartar de la ruta cap a París. Des d'aleshores ha estat en un segon pla i es veurà com es troba en aquesta primera fase de la temporada 2013. El prometedor Nairo Quintana i Igor Antón, al capdavant de l'Euskaltel, complementaran la llista d'estrelles. Hi haurà bonificacions en totes les etapes menys en les dues de muntanya.

Una altra de les novetats serà la instal·lació d'un esprint al quilòmetre 100 de cada etapa que servirà com a homenatge a les 100 edicions que el Tour complirà al juliol. I, al final, per acabar d'arrodonir la feina, la Volta comptarà dilluns amb la presència de Pat McQuaid, el president de l'UCI, que entregarà a Purito el trofeu com a número u del 2012 a la meta de Calella.