Mor Herzog, el primer alpinista que va coronar un vuitmil

El muntanyenc francès, de 93 anys, va pujar a l'Annapurna el 1950 patint greus congelacions

Maurice Herzog, al cim de l’Annapurna, el 1950.

Maurice Herzog, al cim de l’Annapurna, el 1950. / LOUIS LACHENAL / BARRABÉS

1
Es llegeix en minuts
JORDI TIÓ

Maurice Herzog va ser el primer home que va contemplar la terra des de més amunt dels 8.000 metres d'altura. L'alpinista francès, mort dijous als 93 anys, es va convertir en el primer escalador que va coronar un vuitmil, l'Annapurna(8.091 metres, a l'Himàlaia), el 1950, amb el seu company de cordada, el també francès Louis Lachenal. Després d'un descens dramàtic, dificultat pel mal temps que els va obligar a fer un bivac, tots dos van patir greus congelacions a les mans i als peus i a conseqüència d'això van haver d'amputar-los gairebé tots els dits al mateix camp base.

Notícies relacionades

"Érem conscients que corríem riscos, però per a mi era essencial culminar aquest somni", va afirmar en una entrevista a 'Barrabés' el mateix Herzog, que es va quedar al cim molt més temps que el seu company fascinat pel paisatge. "Era conscient que ningú fins llavors havia pogut contemplar tot allò", es va justificar l'escalador, que va haver de deixar l'alpinisme a causa de les seqüeles de les congelacions. Curiosament, l'Annapurna no va tornar a ser conquistat fins a 20 anys més tard. 

Convertit en un heroi a França, Herzog va combatre també en la resistència francesa contra les tropes nazis i va ser ministre de Joventut i Esports en el govern del generalCharles De Gaulle. Nascut a Lió el 1919, també va ser alcalde de Chamonix, bressol de l'alpinisme mundial, entre el 1968 i el 1977. Precisament, en aquesta població serà enterrat Herzog, encara que la cerimònia fúnebre se celebrarà a París. El mateix presidentFrançois Hollandeha rendit tribut a la figura d'un "esportista, resistent i polític que va contribuir a democratitzar la pràctica de l'esport aFrança".

Temes:

Muntanyisme